Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Boeddha', 2002,
Aquarel, 23 x 33 cm,
Gesigneerd: 'et '02'
Eugène Terwindt (1941)

Als wij deze aquarel kopen weten we over Eugène Terwindt niet veel meer dan dat hij de broer is van Robert Terwindt (zie Galerij nr. 63). De in 1941 in Berg en Dal bij Nijmegen geboren Eugène François Emile ('Eugène') Terwindt is echter een zeer veelzijdig beeldend kunstenaar en monumentaal ontwerper.
Hoewel hij elk jaar een of meer keren solo- en groepsexposities heeft van schilderijen, aquarellen en tekeningen, springen zijn monumentale projecten (in openbare ruimtes en aan en bij gebouwen) meer in het oog.

Zo ontwerpt hij het binnenplein met enorme glazen boog van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, het kunstwerk 'Golf, bank en staanders' op het Raadhuisplein te Papendrecht, een 26 meter hoge, vrijstaande plastiek 'The sky is the limit' op het landgoed Avegoor in Ellecom en het monument voor 15 gesneuvelde geallieerde vliegers in Rozendaal. Zijn naam is eveneens verbonden aan talloze andere monumentale en vormgevende omgevingsprojecten, waaronder voor de Belastingdienst in Eindhoven, het CBS te Heerlen, DELA te Helmond, Crematorium Hofwijk te Rotterdam, AKZO in Arnhem en AEGON te Apeldoorn.

De schilderijen en aquarellen van Eugène Terwindt zijn op veel plaatsen in Nederland geëxposeerd, zoals bij Pulchri Studio te Den Haag, TNO te Delft en Enschede, het Glasmuseum in Schiedam, Kunstvereniging Diepenheim, het Gemeentehuis van Rheden en galerieën in Arnhem, Laag Keppel, Wageningen, Amsterdam, Leeuwarden en IJsselstein. Tot eind 2014 hangen er 15 werken van hem in de Huisartsenpraktijk Hagenau in Dieren.
Veelal ontstaan zijn schilderijen en aquarellen in series: om de twee of drie jaar heeft hij een ander thema zoals 'romantische constructies', 'terugkeer van de logica', 'geactiveerde landschappen', 'werkelijkheid en illusie', 'steengroeven', 'ruïnes' en 'bruggen'. Een aantal is opgenomen in belangrijke bedrijfscollecties.

Opgeleid is Terwindt aan de HTS-Bouwkunde (architectuurstudie) en de Academie voor Beeldende Kunst (monumentale architectonische vormgeving) te Arnhem. In 1969 verkrijgt hij de academieprijs (projecten in de architectuur) voor zijn onderzoek naar relaties tussen kleur, vorm, ruimte en materiaal en dan vooral de interpretatie van 2 en 3 dimensionaliteit en de ruimtelijke suggestie. De kunstenaar bekleedt verschillende docentschappen en bestuursfuncties en publiceert artikelen over beeldende kunst en monumentale projecten in glas.

Maarten Beks schrijft over een expositie: "De aquarellen en schilderijen van Eugène Terwindt zijn een verinnerlijkte opname van de buitenwereld." Deze kleine aquarel toont een boeddha in vogelperspectief en ernaast een grote schelp, één van de acht gelukssymbolen van het Tibetaanse boeddhisme. Een bijzonder en dierbaar kunstwerk.