Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
2012
Entree gemeentehuis Gorssel
Entree gemeentehuis Gorssel

Een enthousiaste werkgroep, bestaande uit mensen met passie voor kunst en cultuur, heeft zich gebogen over opzet en realisering van het 'Kunstpaleis'. Om het voor bezoekers optimaal attractief te maken is de opzet om steeds drie simultane exposities te houden:
  • Themaexposities uit de eigen collectie en uit bruiklenen van privé-, bedrijfs-, overheids-, galerie- en museumcollecties;
  • Tentoonstellingen opgebouwd uit bruiklenen van overleden kunstenaars c.q. stichtingen van kunstenaars, die affiniteit met Oost-Nederland hebben en
  • Exposities van actuele werken van levende kunstenaars.
Daarnaast wil het Kunstpaleis een inspirerende ontmoetingsplek zijn voor kunstenaars, bedrijven, organisaties, sponsoren, vrijwilligers en sympathisanten. De respons op een kleinschalige enquête onder kunstenaars was zeer positief. Er zijn al toezeggingen gedaan voor bruiklenen en schenkingen aan het Kunstpaleis. In een draaiboek zijn de uitgangspunten vastgelegd en alles wat bij een exploitatie op basis van ondernemerschap (dus zo min mogelijk afhankelijk zijn van overheden) komt kijken. In een power point presentatie is dat alles op een rij gezet. De Dorpsraad Gorssel omarmt de plannen. Nu wordt een breed draagvlak in de samenleving gezocht. Via het sympathisanten-formulier (makkelijk aan te vragen via info@frans-kapma-foundation.com) kunt ook u aangeven sympathiek te staan tegenover een kunstpaleis in Gorssel.

Mocht deze locatie niet realiseerbaar zijn (de gemeente Lochem wil het pand in Gorssel verkopen, omdat het geld nodig heeft voor de financiering van het nieuwe gemeentehuis, bouwkosten bijna 25 miljoen euro) dan wordt gezocht naar een andere locatie. Het concept is universeel realiseerbaar en wordt door de Frans & Kapma Foundation actief ondersteund.