Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
Jeroen Krabbé schildert het dramatische leven van zijn opa

Krabbé’s grootvader van moeders kant is een welvarende, joodse diamantsplijter, die jaarlijks met zijn gezin vakantie houdt aan zee. Het leven lacht hem toe totdat hij bij de beurskrach van 1929 zijn vermogen kwijt raakt. Hij komt dat verlies te boven, maar veel erger onheil nadert: de Tweede Wereldoorlog. Abraham Reiss wordt opgepakt en naar kamp Westerbork gedeporteerd. Vandaar gaat hij naar Sobibor, het Duitse vernietigingskamp, waar hij, net als ontelbare anderen, wordt vermoord.

Zelden drong dat afgrijselijk lot zo diep en heftig tot ons door als hier. Krabbé schilderde zijn grootvader in zwart/wit. Vanaf doek 4 zijn er flarden stof, zand of rook om hem heen, soms is er as door de verf gemengd om je nog meer drama te laten voelen. Kippenvel en tranen van ontroering krijg je bij het één na laatste doek, als de oude heer zich in de laatste fase voor de gaskamer samen met anderen heeft moeten uitkleden.

Multitalent Jeroen Krabbé - schilder, acteur, regisseur - kennen we tot nu toe als maker van zonnige landschappen, altijd aangenaam om naar te kijken. Met dit persoonlijke 'monument tegen onmenselijkheid' toont hij zich een waarlijk groot kunstenaar!

'De ondergang van Abraham Reiss' was te zien tot en met 5 december 2010 in Museum de Fundatie in Zwolle:  www.museumdefundatie.nl