Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Kersenbloesem in aardewerken pul', ca. 1890
Pastel, 41 x 28 cm,
Gesigneerd l.o. 'j akkeringa'
Johannes E.H. Akkeringa (1861-1942)

Liefde op het eerste gezicht! Wat een zeldzame schoonheid! Eenvoudige, vers uit de eigen tuin gesneden bloesemtakken in een sobere aardewerken pul tegen een diepblauwe achtergrond, liefdevol weergegeven in pastelkrijt. Er zit zoveel diepte in, dat kunstenaar en academie-docent Flip Gaasendam bewonderend opmerkt: "De bijtjes kunnen om de bloempjes heen vliegen."

De schilderijen, die we van Johannes Akkeringa kennen, zijn allemaal olieverf op doek/ paneel of waterverf op papier (aquarel); pastels zijn wij niet eerder tegen gekomen. Omdat dit werk helaas op zuurhoudend karton is geplakt gaan we er direct mee naar papierrestaurateur Barbara Cremers, die zorgvuldig en met veel geduld en vakvrouwschap het achterkarton loshaalt en de randen voorziet van Japans papier. Daarna bevestigt ze de pastel met behulp van die randen op zuurvrij karton. Vervolgens gaan wij ermee naar drs. Gonny Tappel van Lijsten makerij Rondom. Zij handhaaft de originele, houten lijst, maar voorziet het werk van Mirogard museumglas en een passe-partout van Crescent Museum Solids lompenkarton. De achterzijde werkt ze af met zuurvrij marmerkarton en tenslotte brengt ze aan de onderzijde zogenaamde stootrubbers aan voor de zo noodzakelijke luchtcirculatie. Na maanden krijgt het bloemstilleven dan eindelijk een mooie plek in ons huis en kunnen we er zorgeloos van genieten: het werk is optimaal geconserveerd voor volgende generaties.

Johannes Akkeringa is geboren in Buitenzorg (voormalig Nederlands-Indië), maar woont tijdens en na zijn opleiding aan de Rotterdamse en Haagse Academies voor Beeldende Kunsten, lange tijd in Den Haag. Saskia de Bodt en Maartje de Haan schrijven in 'Bloemstillevens uit Nederland en België 1870-1940' (uitgegeven in 1998), dat Akkeringa's talrijke bloemstillevens gerekend kunnen worden tot zijn beste werken. De kunstenaar maakt er vele en schikt de takken of stelen, bij voorkeur van één soort, in een eenvoudige aardewerken kan of glazen pot. Toch is hij vooral bekend geworden door zijn zorgeloze tafereeltjes van spelende kinderen op het strand of in de duinen en voorname theedrinkende gezelschappen in lommerrijke tuinen. Zijn werk, dat je impressionistisch kunt noemen, is altijd prettig om naar te kijken.