Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Vogel' (Roerdomp), 1981,
Brons (unicum), hoogte 34 cm (incl. marmerblok)
Gesigneerd: 'b.van beek' + 'roerdomp'
(op etiket op marmerblok)
Bep van Beek (...)

Eigenlijk zouden we moeten beginnen met een oproep. De vogel (roerdomp) is zo krachtig aanwezig, dat in de loop der tijd de naam van de maker op de achtergrond is geraakt. Al ruim 30 jaar wordt er hier in huis door onze gasten bewonderend over deze goudglanzende, gestroomlijnde roerdomp gesproken. Ze is door vele handen geaaid en wekelijks met een wollen doek stofvrij gewreven. Steeds heeft ze haar vaste plaats, op het bureau, behouden. Alleen bij een verhuizing realiseren we ons haar 'massieve' gewicht. Wordt naar de naam van de maker gevraagd dan moeten we op het etiket op het marmeren blok spieken en kunnen vervolgens de naam van de kunstenaar, Bep van Beek, noemen. Helaas weten we over hem of haar niet meer dan dat.

Aan dit unieke bronzen beeld is lang en met geduld en groot vakmanschap gewerkt, dat is een ding dat zeker is. Van Beek is destijds begonnen met het maken van een beeld van boetseerklei of –was. Vervolgens is daar via verschillende stappen een mal van vervaardigd met een of meerdere gietkanalen. Daarin is het tot meer dan 1100 graden verhitte vloeibare brons – een legering van koper en tin (meestal in de verhouding van 90/10) – gegoten.

Dan is het proces echter nog lang niet ten einde. Vaag herinneren we ons dat de kunstenaar na het gieten nog een jaar met de afwerking bezig is geweest. Na het afbeitelen van het vuurvaste omhulsel moest hij/zij alle putjes en de oneffenheden van de giet- en ontluchtingskanalen zorgvuldig weghameren, vijlen en wegschuren. Om het beoogde gladde oppervlak te krijgen heeft hij/zij het beeld vervolgens gepolijst. Met chemicaliën en een brander kan tenslotte nog kleur aan het bronzen beeld gegeven worden (het zogenaamde patineren). Alleen al de vele uren werk zijn amper in geld uit te drukken, dunkt ons.

Uiteraard hebben we geprobeerd om te achterhalen wie de maker is van dit kunstwerk, dat we in 1981 (voor 3000 gulden) op een expositie, vermoedelijk in Arnhem, kochten. Harrie Lenferink uit Tubbergen (zie nummer 80) stuurt een mail, want hij herinnert zich als docent van de School voor Scheppende Handen te Hengelo zijn vrouwelijke cursist Bep van Beek en zelfs haar 'Roerdomp' nog heel goed. Hij laat weten, dat ze in de jaren twintig van de vorige eeuw is geboren en arts is. Ze maakte deel uit van een groep beeldend kunstenaars met onder andere Martin Stolk, Ruud Kallenbach en Anton ter Braak. Ondertussen genieten wij dagelijks van de schoonheid van onze roerdomp.