Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Vrijheid van drukpers' ca 1992
Olieverf op paneel, 32 x 42,5 cm,
Gesigneerd r.o. 'willy belinfante'
Willy Belinfante (1922-2014)

Als je van boeken houdt en zelden een boekhandel verlaat zonder nieuwe
aanwinsten, treffen de schilderijen, die Willy Belinfante van boekwinkels vol lezende, bladerende en rondsnuffelende zielsverwanten maakt, je rechtstreeks in je bibliofiele ziel. Heerlijk, zoals haar personages soms helemaal opgaan in een tekst. Ze buigen zich over de stapels boeken, die uitnodigend op tafels liggen en draaien hun hoofd 90 graden of meer om de titels te lezen van de rijen boeken op de schappen. Het leuke van dit schilderij - ontdekt bij Galerie De Ploegh in Soest - is, dat er ook een kind op staat, dat zo te zien popelt om te leren lezen!

Willy Belinfante is opgeleid aan de Haagse Academie en leert daarna in Parijs de functie van kleurgebruik om er beweging, emotie of stilte mee uit te drukken. Door een scherp observatievermogen legt ze de communicatie tussen mensen trefzeker vast, het maakt niet uit of het in een boekwinkel is, tijdens een congres of op een caféterras, maar feit is wel dat 'officieel gedoe' haar bovenmatig inspireert. Met een stevige dosis humor schildert ze de druk pratende, gewichtig doenerige aanwezigen tijdens promoties, recepties, soirees en cocktailparty's en laat ze met picturale spot zien hoe men zich op de hapjes en drankjes stort. Haar personages is niets menselijks vreemd, kijk maar naar de fanatieke bridgers, het vol overgave zingende zangkoor, de semi-serieuze wijnproevers of de beraad slagende togadragers . . . Ze zijn zo herkenbaar, haar typetjes, soms verlegen of bescheiden, maar vaker met een deftige air.

Naast mensen schildert Willy Belinfante lome landschappen en prachtige parken, die ze niet zelden in zachte tinten pastelkrijt of waterverf weergeeft. 'Eenzame' taferelen, zoals een terras met één vergeten tuinstoel, desolate blokkendooshuisjes in Tunesië of een totaal verlaten boulevard of strand, staan in schril contrast met de drukke netwerk-bijeenkomsten. Heeft zij wellicht haar talent geërfd van grootvader Johan Samuel van der Beek, een niet onverdienstelijk schilder, haar dochter Laetitia de Haas heeft onmiskenbaar dezelfde artistieke genen: ook zij schildert en lithografeert. Moeder en dochter exposeren regelmatig samen.