Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Siësta', ca. 1973,
Aquarel op papier, 40 x 50 cm,
Gesigneerd: l.o. 'freek v/d berg'
Freek van den Berg (1918-2000)

De schilderijen van de in Amsterdam geboren en getogen Freek van den Berg worden bepaald door het gebruik van felle kleuren en een stevige penseelvoering. Kunstenaars als Kees van Dongen en Kees Maks hebben zijn ogen geopend voor een op kleur gerichte, spontane beleving van de werkelijkheid en hem doen beseffen dat hij een 'geboren fauvist' is. Fauvisme, immers, is figuratieve kunst met minder strakke regels voor perspectief en kleurgebruik, dat een optimistisch, vitaal wereldbeeld uitstraalt. Freek ontdekt tot zijn verrassing, dat de kleuren op zijn palet er buiten anders uitzien dan binnen en dat licht kleuren activeert.

Het oeuvre van Freek van den Berg bestaat hoofdzakelijk uit landschappen, portretten en vrouwfiguren. Vaak zijn de vrouwen door hem zo gecomponeerd dat hun schoonheid en aantrekkingskracht sterk worden benadrukt, waarbij een dosis (on)verhulde erotiek bovendien voor extra spanning zorgt. Precies dat gebeurt op deze zinderende aquarel!

Op zijn 17e jaar verlaat Freek het ouderlijk huis om kunstenaar te worden, iets dat zijn vader een doorn in het oog is. Freek is autodidact. Hij zoekt kunstenaars op zoals Frits Giltay en Han van Dam en leert van hun aanwijzingen. "Ik heb wel van duizend kunstenaars les gehad", zo zegt hij in een interview in 1997. "Door naar ze te kijken, contact met ze te hebben. Ik vroeg altijd of ik werk mocht laten zien. Als ze dan zeiden: Dat heb je leuk gedaan, zei ik: Nee wat mankeert er aan? Dát wil ik horen." Op 20-jarige leeftijd wordt hij lid van de 'onafhankelijken'. Om in zijn onderhoud te voorzien schrijft hij kunstrecensies voor Het Vrije Volk, Het Parool en Vrij Nederland. Ook schildert hij decors voor Opera Forum. Uitbundig legt hij de wereld van het theater vast in thema’s als 'Revuedames van My Fair Lady'. Reizen naar Frankrijk en Spanje werpen een nieuw zuiderlijk licht op zijn kleurbeleving, zo staat in 'Freek van den Berg, de bevrijding van de kleur' uit 2001.

In 1985 verhuist hij naar het Veluwse dorpje Veessen aan de IJssel. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag verschijnt de monografie 'Freek van den Berg, leven met kleur', een titel die de lading volledig dekt.