Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Naaimachine', ca 1952
Gouache, 34 x 45 cm
Gesigneerd: l.o. 'berserik'
Hermanus Berserik (1921-2002)

Wie in 's hemelsnaam schildert er nu een naaimachien? Hermanus Berserik dus. Hij heeft deze wondertjes van techniek meerdere malen in olieverf, als ets/aquatint en als litho vereeuwigd. Hoezo? In zijn monografie uit 2009 staat het volgende citaat: 'Het grappige is, dat ik totaal vergeten ben wat er op die tentoonstellingen (van de kunstenaarsgroep Verve, actief tussen 1951 en 1957) nu precies voor schilderijen hingen, ook wat mezelf betreft, op één ding na: een klein schilderijtje van een naaimachine van Rinus van der Neut. Dat heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Al mijn naaimachinerieën zijn daarna ontstaan. Ere wie ere toekomt.'

Het boek 'Nederlandse realisten na 1950' (uit 2001) noemt hem als schilder 'een groot verteller'. Een verteller die de realiteit manipuleert. Immers, 'in de compositie brengt Berserik een vervreemding aan door objecten in een ongewone context te zetten (…). Door de vormen op het doek bovendien te reduceren tot het meest essentiële en de voorwerpen als het ware te bevriezen, zodat er verstilling ontstaat, schept hij een geheel eigen sfeer'. Die speciale sfeer voelen wij ook in deze gouache, waarop slechts een deel van een handnaaimachine van het merk Kayser is geschilderd. De rest mag je erbij fantaseren en misschien is het daarom wel zo intrigerend. Bovendien geven de ondefinieerbare kleuren het werk iets geheimzinnigs.

Hermanus Berserik is geboren en getogen in Den Haag en krijgt zijn opleiding aan de Koninklijke Academie.
Net als bijvoorbeeld Co Westerik en Kees Andrea wordt hij tot de Haagse realisten gerekend. Hij is een productief en veelzijdig kunstenaar: zo laat hij ruim 1500 schilderijen en nog meer tekeningen, etsen, litho's en houtsneden als 'vrij-werk' na. Daarnaast heeft hij in opdracht affiches, illustraties, reclamemateriaal (o.a. voor Philips, PTT en KLM), ruim 300 omslagen voor boeken (o.a. Ooievaar- en Salamanderpockets), een tekenfilm over de Deltawerken, decors en kostuums voor acht verschillende theaterproducties, muurschilderingen en mozaïeken gemaakt. Werk van hem is onder meer opgenomen in het Haags Gemeentemuseum, het Centraal Museum Utrecht, het Henriëtte Polak Museum in Zutphen en het Nederlands Postmuseum.