Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Herfstextase', 1932
Olieverf op doek, 44 x 64 cm,
Gesigneerd: 'bieling 32'
Herman Bieling (1887-1964)

'Hij was onmiskenbaar de belangrijkste propagandist van moderne kunst in Rotterdam', zo schrijft Ed Wingen in 'Herman Bieling, van avantgardist tot realist' (2003). 'De cultuurgeschiedenis van deze stad kan niet zonder hem worden geschreven.' Wie het boek leest zal het daar volledig mee eens zijn.

Hermann Friedrich ('Herman') Bieling - zijn grootouders zijn Duitsers, vandaar die Duitse doopnamen - wordt in 1887 in Rotterdam (Hillegersberg) geboren. Hij volgt de avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en is dan enige jaren werkzaam als decorateur van de Grote Schouwburg en als schilder van altaarstukken in Duitsland.
Bieling is een van de oprichters van De Federatie van Beeldende Kunstenaars De Branding (1917-1926), die vrijwel jaarlijks exposities houdt, waarvan enkele met een internationaal karakter. Hoewel zijn propaganda voor moderne kunst ook veel verzet oproept, gaat de schilder er koppig mee door. Zo organiseert hij in 1932 in De Bijenkorf een tentoonstelling van moderne meesters, zoals Picasso, Braque, Matisse, Chagall, Kandinsky, Van Dongen en Mondriaan en van hemzelf hangen er eveneens werken. Een jaar later richt hij de groep R33 op, die mag exposeren in het nieuwe Museum Boijmans.

Hoewel de meeste leden van De Branding streven naar 'een abstracte kunst met een occult karakter', gaat Bieling daarin niet mee. Vertoont zijn werk aanvankelijk kubistische en kleurige, impressionistische kenmerken, later komt hij tot een synthese. Zijn leven lang blijft hij echter de figuratie trouw, ook als de abstracte kunst van Cobra de aandacht opeist. Naast schilder, tekenaar, etser, graveur en lithograaf is hij een verdienstelijk beeldhouwer en lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

Herman Bieling maakt vele reizen: in 1925 naar Parijs en Bretagne, in 1928 naar Mallorca, in 1935 naar Corsica en Marokko, in 1939 naar Finland en in de vijftiger jaren bezoekt hij twee keer de Verenigde Staten (Long Island). Hij exposeert frequent, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, België en Engeland. Werk van hem is opgenomen in Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam, het Haags Gemeentemuseum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Gemeentemuseum in Helmond en het Centraal Museum Utrecht. In 1964 overlijdt hij in zijn woonplaats Rhoon.

Het olieverf 'Herfstextase' toont de magische krachten van de natuur en haar warme, uitbundige kleurenpracht. Voelbaar is de verwondering, ja de extase die de schilder heeft beleefd en vastgelegd.