Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Lichten op het water IV', 1991,
Pastel, 65,5 x 47 cm,
Gesigneerd: m.o. 'janos' + 'fenyek a vizen IV, 1991'
János Bittenbinder (1946)

Talloze beeldend kunstenaars zijn gefascineerd door het licht en hebben geprobeerd het licht te vangen in hun werk. Zo ook János Bittenbinder, die op zijn website zegt: "Licht heeft zoveel verschijningsvormen, gezichten en geheimen, nooit zal ik die, denk ik, allemaal volledig doorgronden. Maar ik heb het gevoel dat ik vorder en dat vervult me met veel vreugde."

Oorspronkelijke landen, kleurrijke mensen, onberoerde culturen en onaangetaste landschappen trekken hem aan. Zo heeft hij Tibet bezocht en zijn verkenningen van de Tibetaanse cultuur blijven een onuitputtelijke inspiratiebron. Volgens Wim van der Beek in Kunstbeeld 10/96 sluit de spiritualiteit van de Tibetaanse cultuur aan bij zijn hang naar het verbeelden van de innerlijke ruimte. Een andere recensent schrijft over Bittenbinder: "Schilderen is voor hem een langdurig gistingsproces van persoonlijke ervaringen en reisimpressies, die uiteindelijk getransformeerd worden in tekeningen, pastels en schilderijen."
Toch beschouwt de kunstenaar het schilderen niet als werk, niet als een beroep. "Ik geniet van de ambachtelijke kanten ervan. En van het vakmanschap dat daarvoor nodig is. Maar het is ook veel en veel meer. Ik heb nooit iets anders gedaan, voor mij is het even vanzelfsprekend als ademen", aldus Bittenbinder op zijn website.

János Bittenbinder is in 1946 geboren in de stad Nagyvárad in Transsylvanië, dat van oorsprong Hongaars is en in 1945 door Roemenië werd geannexeerd. Na een opleiding tot interieurarchitect is hij, volgens de kunstenaarsencyclopedie Jacobs, aan de A.B.K. Klausenburg afgestudeerd als autonoom schilder. Sinds 1978 verblijft hij in Nederland: onder meer in Nijmegen en Utrecht en vanaf 1991 permanent in Nijmegen.
In 1992 kopen wij deze pastel bij Delta Art Gallery in Nijmegen. Op het schilderij heeft de kunstenaar, midden onder in wit krijt, de titel in het Hongaars weergegeven ('Fenyek a Vizen'). Tot op de dag van vandaag voelt hij zich verbonden met de taal en de cultuur van zijn moederland.

Als we naar het schilderij kijken kunnen we ons helemaal vinden in wat Wim van der Beek schrijft in het eerder genoemde Kunstbeeld: "Bittenbinder brengt zowel letterlijk als figuurlijk verbindingen aan in zijn werk en laat de illusie van ruimte toe in beelden en schilderijen waarin knooppunten van activiteit, vorm en kleur worden afgewisseld met ontspannen momenten van rust en harmonie."

Kijk ook op: www.janosatelier.nl