Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Bosgezicht', 1909,
Aquarel op board, 29 x 22 cm,
Gesigneerd: r.o. 'paul bodifée 1909'
Paul Bodifée (1866-1938)

De natuur speelt in het werk van Paul Bodifée een grote rol. Bij voorkeur schildert hij ter plekke en ook deze aquarel uit 1909 is waarschijnlijk 'en plein air' gemaakt in de voor hem zo typerende groen-grijze toonaarden, aangevuld met bruinen en een enkel rood accent.

Johannes Petrus Paulus ('Paul') Bodifée wordt in Deventer geboren als zevende kind in een deurwaardersgezin. Na de HBS gaat hij naar Amsterdam, waar hij de Rijks Normaalschool voor Tekenonderwijzers doorloopt en aansluitend de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Vervolgens geeft hij vier jaar les aan de Teekenschool te Ravenstein en keert dan terug naar zijn geboorteplaats. Daar geeft hij les aan de HBS, de Rijkskweekschool en aan kunstenaars, waaronder Marianne Bleeker en Jeanne Bieruma Oosting.

Door zijn huwelijk met Rosa Elisa Leeuw komt hij in een artistieke Nijmeegse familie terecht, zo meldt de monografie 'Paul Bodifée, schilder van stad en platteland', geschreven door Roel H. Smit-Muller. De familie Leeuw onderhoudt intensieve contacten met kunstenaars als George Breitner en Arthur Briët. Paul participeert volop in dit milieu. Hij musiceert met zijn zwagers en exposeert in 1914 met Elisa's oudste broer Henri en diens vriend Huib Luns bij Arti et Amicitiae in Amsterdam. Samen reizen ze naar Barbizon in Frankrijk, toentertijd een bij kunstenaars geliefd oord.

De monografie uit 2006 blijkt nuttig als wij in 2008 op een veiling een schilderij met Bodifées schoonvader, de beeldhouwer en architect Henri Jean Leeuw, tegenkomen. Dit werk staat er met naam en toenaam in afgebeeld, maar in de veilingzaal is dat onbekend. De veilingmeester weet het lot te 'upgraden' door de afgebeelde persoon met grote witte baard een Joodse rabbi te noemen en de hamerslag eindigt ver boven verwachting. . .

Voor zijn landschappen, bos- en stadsgezichten trekt Bodifée er met zijn schilderskist per fiets of openbaar vervoer op uit om pittoreske plekjes in Deventer vast te leggen, maar ook in en rond plaatsen als Nijmegen, Giethoorn, Vollenhove, Hattem, Gorssel, Bentheim en Renkum, waar hij lid is van kunstenaarsvereniging Pictura Veluvensis. Hij ontwerpt decors voor toneeluitvoeringen, beschildert de binnenwanden van de Deventer Sociëteit en krijgt in 1923 het eervolle verzoek om een aquarel te maken voor het album Nationaal Huldeblijk ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Werk van hem is opgenomen in musea te Deventer, Bergen op Zoom, Haarlem, Laren (NH), Otterlo, Assen, Harderwijk en Nijmegen.