Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Sennefer', 1990
Gouache, 61,5 x 47,5 cm,
Gesigneerd: 'boomsma '90'
Marijke Boomsma (1946-1992)

Meteen na de aanschaf van haar monografie, jaren geleden, gaan we uitzien naar een werk van Marijke Boomsma–de Vries: haar schilderijen zijn intrigerende mysteries, die hunkeren om te worden ontrafeld. Het resultaat is deze gouache in betoverende blauwgroenen en een onpeilbaar diep indigo-violet (Sennefer blue). Marijkes inspiratiebron is namelijk de rijkelijk met wijnranken gedecoreerde graftombe van Sennefer, begin 14de eeuw voor Christus burgemeester van Thebe, het huidige Luxor.

Na een reis naar Egypte in 1989 raakt de kunstenares 'volledig in de ban van het exotische landschap met zijn indrukwekkende getuigen van mystieke cultuur uit de tijd van de farao's. En in haar Haagse atelier (…) groeide een reeks kleurrijke beelden, waarin herinnering en werkelijkheid in elkaar overvloeien tot een extatische droom, tot een visioen van eeuwig leven', schrijft Ed Wingen in Kunstbeeld van juni 1992, vanwege een expositie bij Smelik & Stokking Galleries in Den Haag.
Marijke schildert met een intens gevoel voor kleuren en vormen een wereld met verhulde figuren in een lyrisch expressionistische stijl. In dit werk combineert ze daarbij symbolen uit het oude Egypte met eigen notities - wat ze vaker doet.

Ze is geboren in Zeist en opgegroeid in Indonesië. In Nederland doorloopt ze de middelbare school en brengt de vakanties door bij haar ouders op Trinidad. Aan de Rijksuniversiteit Groningen studeert ze Spaans en psychologie en is lid van het door Seth Gaaikema geleide studentencabaret. Ze trouwt met de arts Pieter Boomsma en woont enkele jaren op Curaçao, waar ze de school voor handenarbeid volgt. In Den Haag bezoekt ze vervolgens de Vrije Academie, krijgt er les van Jan Sierhuis, die veel invloed heeft op haar ontwikkeling. Tussen 1976 en 1979 verblijft ze in Oman en heeft daar als eerste vrouw een expositie. Ze maakt etsen van de Sultan Quaboos en zijn familie, die door hen worden aangekocht.

In 1979 vestigt het reislustige gezin - met intussen drie kinderen - zich opnieuw in Groningen. Marijke doorloopt er de Academie Minerva, waar ze in 1984 cum laude afstudeert. Na een expositie bij Galerie Naber verhuizen de Boomsma's naar Den Haag.
Jaarlijks exposeert ze op tal van plaatsen. Akzo, KLM, Centraal Beheer, Swiss Bank en de Nationale Investeringsbank kopen werk van haar. Op 46-jarige leeftijd overlijdt Marijke, een onstuitbaar creatieve vrouw, die eigenlijk voortdurend op reis is geweest. "Reizen, het zien van andere culturen, het trekt me altijd. Je ontvlucht de burgerlijkheid . . ."