Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Tramonto in Toscana'
Acryl en bladgoud op doek, 20 x 50 cm
Gesigneerd: l.o. 'Ronald Boonacker'
Ronald Boonacker (1958)

Kunstwerken kunnen schrijnen, ontroeren, blij maken, inspireren. Dit schilderij roept dierbare herinneringen op aan een heerlijke vakantie in Italië met mijn helaas plotseling overleden echtgenoot en maatje, mede-oprichter van de Frans & Kapma Foundation. Sentimenteel? So what!

Korenvelden, vers omgeploegde akkers, wijn- en olijfgaarden en lavendelvelden liggen als puzzelstukjes te stoven in de gouden Toscaanse zon, die in volle glorie wordt weerspiegeld in de rivier. Nog even en de dag is voorbij. Dit werk is typerend voor Ronald Boonacker, een in Amsterdam geboren kunstschilder met felle kleuren en zonnewarmte op zijn palet.

Vanaf zijn 17de heeft Boonacker gereisd en na zijn diensttijd rolt hij de reiswereld in. Overal in de wereld is hij geweest en jarenlang leeft de kosmopoliet vanuit een koffer. Zijn interesse voor kunst groeit ondertussen uit tot een ware passie. Hij geeft kunstlezingen in o.a. Rome, Venetië en Florence, maar wil ook zelf creëren. Vanaf zijn 40ste neemt hij enkele jaren privé schilderles, maar Boonacker blijft zich autodidact noemen. Hij vestigt zich een periode in Spanje, huurt een tijdje een oud klooster in Toscane en werkt momenteel afwisselend vanuit zijn ateliers in Amsterdam en het Mexicaanse Acapulco.

Op tal van plekken op aarde - van Kenia tot Aruba en van Marokko tot Zuid-Afrika - raakt hij gefascineerd door de overweldigende schoonheid en de onmetelijke grootsheid van het hem omringende landschap. Die legt de kunstenaar gretig op het schilderslinnen vast en noemt zijn werken 'Gemsbokvlakte' of 'Una Serata Toscana'. Hij ontwikkelt een geheel eigen, herkenbare stijl, waarbij exotische oorden met cipressen of palmen vorm krijgen als coulissen-landschappen, altijd zonder mensen. Boven de heuvels, bergen, vlaktes en landerijen tonen zijn doeken een zon of volle maan.

In de loop der jaren heeft hij achtereenvolgens galeries in Amsterdam, Giethoorn en Ootmarsum, waar zijn werk te koop is. Tegenwoordig wijdt hij zich geheel aan het schilderen. "Daar ligt mijn hart." Naamsbekendheid krijgt hij met name door zijn zeefdrukken van het Gardameer, die hij in 2009 voor de ArtBag van de actie 'Stop Aids Now!' ontwerpt en waarvan er 40.000 zijn verkocht. Met zijn zeefdrukken, die tot wel 30 kleurgangen krijgen, heeft hij sindsdien veel succes. Op talloze plaatsen in het land zijn ze in de kunstuitleen te vinden en vele tientallen zijn afgebeeld in zijn boek 'Gedroomde landschappen'.

Acrylverf en 22-karaats bladgoud zijn Boonackers belangrijkste expressiemiddelen. Ook maakt hij tekeningen en pastels op Japans papier. Nooit buiten, want daar wordt hij 'te snel door wat dan ook afgeleid'. Binnen, in zijn ateliers, vindt hij rust en schildert er vrijuit vanuit zijn geheugen. "Daar moet het doek, het landschap gaan praten", heeft hij eens in een interview gezegd.

Dit werk praat nog steeds: het vertelt over een mooie tijd, die voorbij is en nooit terugkomt.
Kijk ook op: www.ronaldboonacker.com