Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'In de veranda', 1980
Acryl op doek, 140 x 180 cm
Gesigneerd r.o.: 'bebelle mars 80'
Isabelle de Borchgrave (1946)

Dit grote olieverf roept een droomwereld op zoals Arthur van Schendel (1874-1946) die beschrijft: 'Een lichtblauw hotelletje met vier dadelpalmen voor de veranda'. De naïef geschilderde, intieme, groene wereld met sierplanten en nostalgische rieten meubels geeft een weldadige ontspanning. Wij kunnen onszelf erin verliezen met prettige gedachten en aangename gevoelens.

De schepper van dit werk is de in Brussel geboren Isabelle Jacobs, die in 1975 huwt met graaf Werner de Borchgrave d'Altena. In het maatschappelijk verkeer (niet in officiële stukken) heet ze gravin Isabelle de Borchgrave d'Altena; artistiek gebruikt ze de naam 'Isabelle de Borchgrave' en signeert met 'Bebelle'.
Als kind heeft ze al een passie voor tekenen. Vanaf haar 14de bezoekt ze het Centre des Arts Decoratifs en later de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel. Na haar studie werkt ze op een reclamebureau, schildert en aquarelleert, ontwerpt kleding, sjaals, sieraden en accessoires en start haar eigen studio. Ze maakt onder meer designs voor stoffen, behang en serviesgoed voor Gaspari, Gien, Target, Villeroy & Boch en andere grote namen en reist veel om verschillende culturen te leren kennen.
In 1994 krijgt Isabelle bij een bezoek aan het Metropolitan Museum in New York het idee om kostuums van papier te maken. Ze gaat rollen papier beschilderen en maakt vier kledingcollecties: over de historie van de mode, de Venetiaanse mode in de 19e eeuw, de ceremoniële kleding in de Renaissance en over de kostuums van het Russisch ballet.

Haar doorbraak komt in 1998 met exposities in onder meer Frankrijk, Luxemburg, de Verenigde Staten, Canada en Japan. In 2004 maakt ze een 'painted paper dress' voor koningin Fabiola van België ter gelegenheid van een Spaanse huwelijkspartij. In 2008 exposeert ze met 80 kledingstukken in het Fortuny Museum in Venetië en in het zelfde jaar komt er een rijk geïllustreerde monografie over haar uit. In 2014 heeft ze een tentoonstelling in het Breda's Museum, dat een recordaantal bezoekers trekt en haar naam in Nederland vestigt.

Ze krijgt indrukwekkende opdrachten, onder meer voor het Kennedy Memorial in Boston, de Uffizi Galleries in Florence, het Legion of Honor Museum in San Francisco en het Paleis van Potsdam. De kritieken zijn lovend en de zaken gaan goed. Op de plaats van een oude Skoda-garage verrijst, op een steenworp van de vijvers van Elsene in Brussel, haar hypermoderne, multifunctionele studio met een galerie, lokalen voor workshops en evenementen, werkateliers voor een vijftiental papierknippers en –schilders en werkruimtes voor de kunstenares zelf.

Op 10 juli 2013 wordt ze bij Koninklijk Besluit benoemd tot Commandeur in de Kroonorde, vanwege haar mondiale bekendheid als kunstenaar.
Zie ook www.isabelledeborchgrave.com