Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Stilleven op salontafeltje', 1961,
Gouache op papier, 40 x 44 cm,
Gesigneerd: l.o. 'A.vd Brandeler 1961'
Agnes van den Brandeler (1918– 2002)

Werk van jonkvrouwe Agnes van den Brandeler wordt niet veel aangeboden en we zijn daarom verrast als een map met 10 gouaches, pen- en houtskooltekeningen ons pad kruist. Ze zijn inmiddels ingelijst en gedocumenteerd en het lijkt wel alsof ze steeds mooier worden, naarmate je er langer naar kijkt. Dan ervaar je de kracht, die eruit spreekt en tegelijkertijd voel je iets van de eenzaamheid en eigenzinnigheid van de kunstenares.

Al bij de kennismaking met haar oeuvre – tijdens de tentoonstelling in 2009 in Museum Henriëtte Polak in Zutphen en de latere expositie bij Pulchri in Den Haag – raken we geïmponeerd door haar werk en niet minder door haar persoonlijkheid. Via de monografie uit 2009 'Altijd heimwee / Agnes van den Brandeler, een aristocrate in de kunst' door Ileen Montijn en Alied Ottevanger, kun je je enigszins inleven in de spagaat tussen twee werelden, waarin ze heeft verkeerd: in de artistieke scene verlangt ze naar haar adellijke milieu en omgekeerd. Ileen Montijn typeert haar als een standsbewuste aristocrate die kampt met onzekerheid en een artieste met een hekel aan armoede. Gelukkig beschikken haar ouders over een aanzienlijk netwerk van vooraanstaande personen, die de juiste contacten leggen voor opdrachten en tentoonstellingen.

Agnes van den Brandeler is geboren in Delft en getogen in Den Haag, waar ze onder meer lessen volgt aan de Koninklijke Academie. Met andere kunststudenten gaat ze in 1941 een week op excursie naar Huis 't Joppe. Hier begint haar band met de Achterhoek. Ze logeert regelmatig in huis 't Regelink in Hengelo (Gelderland), waar haar ouders in 1954 'Het Hof' kopen. Van 1973 tot haar overlijden betrekt Agnes dit huis, samen met haar man Didi; in 1963 is ze met deze 16 jaar oudere achterneef en zielsverwant getrouwd. Beiden zijn ook in de Achterhoek begraven, in Haarlo, waar hun graf wordt gemarkeerd door een eenvoudig Russisch kruis.

Haar leven lang is Agnes' onrustige geest zoekende. Ze woont en werkt in Parijs, Spanje en Italië en nadat ze is overgestapt op het Grieks orthodoxe geloof volgt ze in Griekenland lessen in icoonschilderen. Ze is lid van Pulchri, De Haagse Kunstkring en De Aquarellisten, sluit zich aan bij Amsterdamse kunstverenigingen en heeft tentoonstellingen in Frankrijk en Spanje.
Dit expressief geschilderde salontafeltje staat ook op een doek, waarop tevens haar lezende echtgenoot te zien is (pag. 173 in de monografie).