Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Buiig weer’,
Olieverf op doek op paneel, 23 x 27 cm,
Gesigneerd: l.o. 'louis bron'
Louis Bron (1884-1959)

'Het raast voort, tempo, tempo, strakheid, doelmatigheid, klaarheid, nuchterheid, zakelijkheid.' Hebben we het over het tweede decennium van de 21ste eeuw? Nee dus! Zo wordt kunstschilder Jean Louis Henri ('Louis') Bron in 1936 geciteerd in de Haagse krant 'Het Vaderland'. Dat de snelheid en de prestatiedruk in de maatschappij toenemen voelen mensen kennelijk in elke tijd. 'Voor den schilder komt de verdieping in de wereld terug. Eenvoud wordt de vorm van het leven, soberheid het doel', zo staat er verder in het verslag van de lezing over 'Kunst en practijk', die Bron in het Zuid-Hollandsch Koffiehuis houdt voor een drietal Haagse organisaties van werkgevers en chefs in het boekdrukkers- en het grafische bedrijf. 'Na de pauze zette Louis Bron zijn opvatting nader uiteen bij een mooie serie lantaarnplaatjes', zo besluit het artikel.

Wie het oeuvre van Bron bekijkt kan inderdaad een aversie ten opzichte van tempo, strakheid en zakelijkheid concluderen en een pleidooi voor eenvoud en soberheid. Deze rustieke boerenhoeve met hooiberg, schuren en een aangemeerde boot beantwoordt helemaal aan dit beeld. Het waait flink en de lucht dreigt naar regen. De boerin, krom van een levenlang hard werken, schuifelt naar huis. Het spiegelende water laat je wegdromen in het verleden.

Louis Bron is in Den Haag geboren en aldaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten opgeleid. Hij woont en werkt ook in Delft, Reeuwijk, De Kaag, Woudrichem en Veere en overlijdt in Leiden. Net als zoveel andere schilders heeft hij een woonboot, de Vagebond, waarmee hij vele zomers aanmeert in het kanaal bij Veere, waar hij geen last heeft van eb en vloed en evenmin van het lawaai van de vertrekkende vissers.
Zie ook: www.schildersvanveere.nl

De kunstenaar schildert en aquarelleert met name landschappen, rivier-, water- en zeegezichten, bloemen en Spaanse taferelen. Ook is hij ontwerper van glas-in-lood ramen, illustrator van boeken en bandontwerper, zoals van 'Krijn Touw: de scheepsjongen van Abel Tasman', dat tussen 1927 en 1948 zes drukken behaalt.
Bron heeft les gegeven aan M.G. Sauerbier (= Willy Belinfante; zie nr. 20 in deze galerij) en is lid van Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. Hij exposeert onder meer in het Rijksmuseum in Amsterdam. Werk van hem is opgenomen in het Gemeentemuseum te Den Haag.
Leuke, authentieke bijkomstigheid is, dat Bron achterop het werk de titel plus zijn naam en adres heeft geschreven: 'Wilhelminastr 67 Haag'.