Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
Half mei is een fraai boek verschenen: 'Schilders aan de Nieuwe Waterweg', over 150 jaar Hoek van Holland en de kunstenaars die de Nieuwe Waterweg - vanaf 1864 gegraven tussen Rotterdam en die Zuid-Hollandse plaats aan de Noordzee - hebben geschilderd. Het boek is een initiatief van Maarten van der Schaft, kunstverzamelaar, en Martha Vollering, kunsthistorica, beiden geboren in het nabijgelegen Westland. Vanaf hun prilste jeugd keken ze, ter vermaak, naar de voorbij varende schepen, die groter en groter werden.

Het boek telt 200 pagina's en is een mix van historie en kunst. De geschiedenis van de 'Poort van Europa en de Waterwegsteden' wordt beschreven, maar ook gaat het over strandtoerisme, verdwenen landschap en scheepsstrandingen.
Er zijn zo'n 200 afbeeldingen in opgenomen van kunstenaars als Johan Barthold Jongkind, Jan H.B. Koekkoek, H.W. Mesdag, C.C. Dommelshuizen, Cees Bolding, Vincent van Gogh, Evert Moll, August W. van Voorden, Kees van Dongen, Marius Richters en tal van anderen, waaronder heel recente schilderijen van Gineke Zikken en Jeroen Hermkens. Ook werken van internationale meesters als William Turner en Eugène Louis Boudin zijn erin afgebeeld.

Uit onze Frans & Kapma Collectie zijn een pastel en een aquarel voor deze publicatie geselecteerd, respectievelijk 'Werken in de haven bij nacht' van Herman Heijenbrock (Galerij nr. 18) en 'Inscheping mariniers te Rotterdam' (Galerij nr. 24) van J.H. van Mastenbroek. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Lakerveld te Rijswijk (ISBN 978-90-73930-38-4).

Eerder is de aquarel 'Amsterdams stadstafereel' van Anna Kerling (Galerij nr. 55) opgenomen in het boeiende en rijk geïllustreerde proefschrift 'Penseelprinsessen & broodschilderessen, vrouwen in de beeldende kunst 1808 – 1913' door kunsthistorica Hanna Klarenbeek. Het boek telt 200 pagina's en is uitgegeven door Uitgeverij Thoth te Bussum (ISBN 978-90-6868-588-6).