Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Buitenbeentje in de familie'
Olieverf op doek, 70 x 50 cm
Gesigneerd l.o. 'buyck'
Harry Buyck (1928)

Op dit schilderij van de Antwerpse kunstenaar Harry Buyck werden we op slag verliefd. De prominent op de voorgrond geschilderde, mollige dochter - slechts 'gekleed' in hoedje en kettinkje - is in haar naaktheid totaal niet erotisch; eerder komt ze over als een soort ijsbeer, die je zou willen knuffelen. Ontegen zeggelijk is ze een buitenbeentje, het zwarte schaap. Haar vader, moeder noch zusje-lief, geen van allen weten ze raad met deze telg uit hun gezin. Is haar leefwijze buitensporig, heeft ze excentrieke denkbeelden of leidt ze gewoon een ander, want eigentijds leven dat noch door de vorige generatie noch door haar zusje wordt begrepen? De schilder, die een hartgrondige afkeer van het klein burgerlijke heeft, laat het open; dat mag de kijker zelf invullen.

De kleurrijke doeken van Harry Buyck hebben een heel eigen, expressionistische stijl en zijn daarom van grote afstand te herkennen. De vervormde, ietwat houterige figuren, meestal in een vlammend kleurenpalet weergegeven, eisen je aandacht op. Vaak stellen ze iets aan de kaak, zoals een werk over 'steun trekkers' ('doppers' op z'n Vlaams), dat een echtpaar laat zien dat verveeld op de bank hangt en uit lamlendigheid aan de drank is. Soms is zijn werk provocatief, maar vrijwel altijd zit er een ondertoon van diepe bekommernis in verborgen.

Harry Buyck is een vrijbuiter. Aanvankelijk is hij koopvaardijofficier en bevaart hij de wereldzeeën, maar na verloop van tijd kiest hij toch voor het vasteland. In Gent begint hij het artiestencafé 'De Draak', maar zijn zucht naar vrijheid maakt hem ongeschikt voor het zakenleven. Hij volgt klassieke studies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, waaruit een gedegen vakmanschap is gegroeid. Vanaf 1963 heeft hij tientallen individuele tentoonstellingen en behaalt hij prestigieuze kunstprijzen. Ook begeleidt hij jonge, talentvolle kunstenaars en samen met anderen organiseert Harry Buyck talloze succesvolle kunst manifestaties. Zijn grootste kracht is dat hij op een kritische, ironische en gepassioneerde manier de relatie tussen mensen in hun omgeving vast weet te leggen en wel zodanig, dat ze emoties oproepen. Is dat niet precies wat kunst hoort te zijn, hoort te doen?!