Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Strandgezicht te Oostduinkerke', 1987
Olieverf op doek, 60 x 80 cm,
Gesigneerd: r.o. 'a de deken'
Albert de Deken (1915-2003)

Oostduinkerke, een oud vissersdorp en nu een geliefd vakantieoord, heeft altijd veel kunstenaars aangetrokken. Vanuit het vlakke achterland zie je ineens 180 graden breed de zee voor je. Je ruikt de zilte zeebries, voelt de zon op je gezicht en proeft al bijna de verse vis die in de kleine eethuisjes op de boulevard zo uit zee wordt geserveerd. Dit wijde panoramabeeld zorgt voor ruimte in je hoofd, nieuwe ideeën wellen op. Precies dat gevoel heeft Albert De Deken expressionistisch in dit schilderij gelegd. Heerlijk om het thuis, ver in het binnenland, te herbeleven.

Heel opmerkelijk is het levensverhaal van deze Belgische schilder. Geboren in de Antwerpse randgemeente Schoten werkt Albert De Deken aanvankelijk in de zaak van zijn ouders (eerst een jeneverstokerij, later een zeepfabriek), maar al jong weet hij dat hij kunstenaar wil worden. Hij volgt opleidingen aan de Antwerpse Academie (in een klas met Vic Gentils en Jack Godderis) en het Institut National Supérieur en later aan het Grande Chaumière in Parijs.
Daarnaast voetbalt hij al vanaf zijn 15e jaar in de hoogste regionen. Hij is de jongste van vijf voetballende broers van wie er vier, waaronder Albert, het eerste elftal van Antwerp FC halen. Gesproken wordt daarom van 'de ploeg van De Dekens'. Tussen 1935 en 1937 scoort hij 23 doelpunten en speelt daarnaast in het nationale elftal.

De pers besteedt veel aandacht aan het fenomeen schilder-voetballer, maar de sport speelt geen rol in zijn schildersloopbaan, behalve dat hij de verdiende premies gebruikt om verf en linnen te kopen en in zijn onderhoud te voorzien. Pas in 1954, als hij benoemd wordt tot professor aan de Antwerpse Academie, beëindigt hij zijn voetbalcarrière. Tot 1980 blijft hij aan de Academie verbonden en geeft onder meer les aan Panamarenko en Fred Bervoets.

Het palet van Albert De Deken wordt spontaan, fris, intiem en kleurrijk genoemd. 'Zijn meest creatieve periode was steevast de vakantiemaand aan zee. Daar vond hij de overweldigende kleuren die zijn grootste handelsmerk waren', zo schrijft de Gazet van Antwerpen op 7 september 2000 naar aanleiding van de retrospectieve bij galerie en veilinghuis Campo in Antwerpen. In 2001 volgt een tentoonstelling in het Jacob Smits Museum. Eerder, in 1995, geeft de gemeente Schoten een boekje over hem uit bestaande uit 60 met de hand genummerde werken en in elk exemplaar bovendien een originele tekening.