Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Keulse pot met boeket', 2004, aquarel, 42 x 42 cm
Gesigneerd: r.o. 'a.d. dekkers 2004’
Ap Dekkers (1925-2007)

Deze kleurrijke aquarel van tekenaar, graficus, illustrator en aquarellist Albert Derk ('Ap') Dekkers maakt deel uit van zijn nalatenschap, die vele tientallen landschappen, tuinen, stillevens, bloemenruikers, portretten en ateliergezichten telt. Altijd vol kleur, soms dromerig, subtiel en transparant doordat de verf royaal met water is gemengd, andere keren juist zeer intens en levendig. Dekkers is een veelzijdig kunstenaar, maar leefde zich in zijn aquarellen helemaal uit.

Op 15 juli 1925 wordt Ap Dekkers geboren in Borne, maar brengt zijn jeugd door in Hengelo (O). Hij gaat naar de Kunstacademie (toen nog 'Teekengenootschap Kunstoefening') in Arnhem, waar hij aanvankelijk kiest voor de richting Vrij Schilderen, maar die al snel verwisselt voor Grafiek en Illustratieve Kunst. Op de academie leert hij zijn vrouw Etta Weiss, kennen, die ook Illustratieve Kunst studeert. In 1949 legt Dekkers het beste eindexamen af en wint daarmee een prijs van vijfhonderd gulden, ter beschikking gesteld door de Werkgemeenschap van Arnhemse Kunstenaars (W.A.K.). De examenwerkstukken worden geëxposeerd in de kunstzaal van Guus van Binsbergen in Arnhem.

Als zelfstandig graficus pakken hij en zijn vrouw allerlei opdrachten aan om in hun onderhoud te voorzien: van het moderniseren van het Arnhemse stadswapen tot het maken van boekomslagen en het illustreren van boeken en tijdschriften. In 1985 verschijnt er een prachtig lees-, praat- en doeboek voor kleuters, ouders en opvoeders met 48 verhalen uit de Bijbel, geschreven door Tinie de Vries. Het boek telt 770 illustraties, waarvan 630 in kleur, die allemaal door Ap en Etta samen zijn gemaakt. De 120 jarige Nederlandsche Zondagsschool Vereeniging was de opdrachtgever.

Ap Dekkers wint in 1970 de prijsvraag voor een ontwerp van een sculptuur voor het nieuwe gebouw van Vroom & Dreesman in het centrum van Arnhem; deze staat tegenwoordig triomfantelijk in de middenberm van de Burgemeester Matsersingel. De kunstenaar maakt nog meer plastieken, o.a. voor het hoofdkantoor van Akzo en voor verschillende andere bedrijven.

Intussen is hij actief als aquarellist, exposeert regelmatig, start een schriftelijke tekencursus en is oprichter en stuwende kracht van de Kreatieve Werkgroep Arnhem (KWA), eerst in Arnhem en later in Schaarsbergen, waar het aantal deelnemers bij zes docenten uitgroeit tot ruim 200. Na zijn afscheid in 1990, Ap is dan 65 jaar, begeleidt hij cursisten in Atelier Spitsbergen in Veenendaal.

De kunstenaarsencyclopedieën van Pieter Scheen en P.M.J. Jacobs geven slechts korte vermeldingen over hem, evenals de catalogus 'Beeldende Kunstenaars Gelderland' (1981). Ook zijn enkele oude krantenknipsels met recensies bewaard gebleven. Twee jaar na zijn overlijden komt er een door Etta Dekkers uitgegeven monografie uit onder redactie van Lies Netel met ruim 100 foto’s van aquarellen (ISBN 978 90 78599 12 8 2009); deze aquarel staat op pagina 33.