Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Bosarbeiders', 1987
Olieverf op doek, 48 x 58 cm,
Gesigneerd: r.o. 'marcus délanjo 1987'
en 'Dankzij God'
Marcus Délanjo (1943-2009)

Verscholen in het Oost-Groningse landschap, tussen weiden en maïsvelden, ligt het paradijsje van Marcus Délanjo en zijn vrouw Marijke. Wat ooit een armoedig boerderijtje was met zijmuren van amper een meter hoog, is nu een geriefelijk thuis, waar rust en harmonie heersen. In de tuin rondom lopen ganzen en kippen vrij rond, evenals een poes en een hond. Marcus Délanjo, pseudoniem van Peter Paul Hubert Seidel, heeft ze allemaal geschilderd.

Dat de kunstenaar een diepgelovig mens is blijkt uit het bescheiden 'Dankzij God', dat hij onder zijn signatuur zet. Puur op intuïtie kochten we dit werk in 2008, gefascineerd als we waren (en zijn) door de bijzondere sfeer die de authentieke stijl en het geheimzinnige kleurgebruik oproepen. De voorstelling zelf maakt heimwee los: bezige bosarbeiders, ver weg van het helse lawaai van 'moordende' cirkelzagen. De tijd heeft er stil gestaan.

Wie is deze kunstenaar, die gefascineerd lijkt door ogen en handen? Pas in de zomer van 2010 bellen we op om een afspraak te maken, om de schilder te ontmoeten, want hij moet een bijzondere man zijn. Helaas vertelt zijn vrouw dat hij is overleden. Zij nodigt ons desalniettemin uit en neemt ons mee naar het atelier in de tuin. Net als in de woonkamer hangen hier tal van aangrijpende schilderijen, zoals 'Opstand der dieren' (tegen de bio-industrie) en '9/11' (tegen machtswellust en overmoed). Kleurrijke doeken met een indringende boodschap, waar kracht en emoties vanaf spatten. Délanjo heeft ook veel liefelijke taferelen geschilderd, zoals het Bijbelse paradijs en een kind met een blikken muziekdoosje. Op de ezel staat een onaf werk met alleen links een drietal ganzen. “Paul werkte altijd van linksboven naar rechtsbeneden”, zegt Marijke. Met moeite nemen we afscheid.

De in Assen geboren schilder heeft geen officiële kunstopleiding gevolgd, maar een geheel eigen stijl ontwikkeld, die een mix is van fantasie en werkelijkheid. In Nederland had hij tal van solo-exposities. 'Buiten Nederland is zijn werk gepresenteerd en verkocht in musea en galerieën in Bologna, Londen, Michigan, New York, San Francisco en Texas', zo schrijft drs. Greet Hamming van kunsthandel Harms in Rolde in haar toelichting bij de expositie 'Onthullend innerlijk realisme van Marcus Délanjo' in 2006.