Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Des fleurs imaginaires',1962,
Olieverf op paneel, 100 x 80 cm,
Gesigneerd: l.o. 'm delmotte 1962'
Marcel Delmotte (1901-1984)

Onder de indruk van dit grote olieverf denken we in eerste instantie dat de bloemenpracht naturalistisch geschilderd is. Bekijken we de bloemen echter beter, dan zien we dat ze niet te determineren zijn en alleen in de fantasie van de kunstenaar hebben bestaan. Marcel Delmotte heeft ze bovendien in een mysterieus, magisch landschap geplaatst met, zo lijkt het, rotspartijen en spinrag.

De maker is in 1901 in Charleroi geboren. In de Dictionnaires van Bénézit (1976) en Piron (2003) wordt deze Belgische kunstenaar uitgebreid besproken en gerangschikt onder de Waalse surrealisten. In 1930 heeft hij zijn eerste tentoonstelling in La Louvière. Daarna exposeert hij vele malen in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Naar aanleiding van de expositie in 1969 te Parijs noemt een Franse criticus hem 'één van de belangrijkste Belgische schilders van dit moment'.

Marcel Delmotte, wiens werk een sfeer van droom, fantasie en mysterie ademt, is vele malen onderscheiden. Zo krijgt hij de eerste prijs voor schilderkunst Richard Dupierreux, de zilveren medaille Belgische schilderkunst, de gouden medaille van de Raad van Europa voor kunst en esthetiek, de gouden medaille van de Salon des Arts de Bruxelles en twee keer de eerste prijs Chapman. Werk van hem is onder meer opgenomen in de collecties van de Belgische overheid, de Pinacothèques van München en Oostende en de musea van Charleroi en Gent.

Deze zoon van een glazenier is gedurende de Eerste Wereldoorlog leerling in het atelier van schilder, keramist, beeldhouwer en dichter Léon Van Den Houten aan de Université du Travail in Charleroi. Verder ontwikkelt Marcel Delmotte zich grotendeels zelf. Hij wordt geïnspireerd door de bijbel en de mythologie en schildert fantastische, surrealistische landschappen vol symboliek. Later plaatst hij daar vaak vrouwenfiguren in. Je verdiepen in Delmottes mysterieuze universum, zijn onwerkelijke labyrint, is zoveel als ingaan op zijn uitnodiging: "Wat telt is dat men zichzelf ontdekt, met mijn werk als vertrekpunt."

Hem boeien onderwerpen als de apocalyps, maan- en vulkaanlandschappen en mythologische voorstellingen, die hij, met een link naar de grote meesters uit de Renaissance, vertaalt naar visionaire schilderijen. In België wordt zijn werk hoog gewaardeerd. In 1971 en 1976 zijn er overzichtstentoonstellingen in het Palais des Beaux-Arts te Charleroi en bij Galerie Isy Brachot. Hij overlijdt in 1984 in Mont-sur-Marchienne, dat sinds 1977 bij de gemeente Charleroi hoort. Machtig interessant, de man, zijn idealen en zijn kunstwerken!