Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Landschap met reebok'
Olieverf op doek, 70 x 87 cm
Gesigneerd: r.o. 'pieter dik'
Pieter Dik (1943-1984)

Pieter Dik heeft eens gezegd: 'Mijn kracht is dat ik geen beestjes in een landschap maak, nee, ik laat de dieren één zijn met het landschap. Ze moeten opgaan in de vegetatie waarin ze thuishoren.' Wat dit schilderij betreft is hij daar bijzonder goed in geslaagd. Het doek heeft een vaste plek in ons huis, waar het licht van buiten het ruwe landschap steeds verandert, afhankelijk van het moment van de dag en het weer. Ook de reebok lijkt zijn camouflage voortdurend aan te passen aan zijn omgeving en wel zo, dat je je bij tijd en wijle afvraagt: is hij er nog wel?

De kunstenaar maakt nooit gebruik van foto's; hij heeft ze door zijn fenomenaal visueel geheugen niet nodig. Het verhaal gaat dat een natuurfotograaf een dag met Pieter Dik op Texel doorbrengt. Bij thuiskomst zegt Dik: 'Ik zal die Slufter eens eventjes op het doek slingeren.’ Een uur later is het doek min of meer klaar en ziet de fotograaf tot zijn verbijstering een woeste zee, voortstormende wolken, in de verte de duinenrij en een paar vogels, precies zoals zij het die dag allemaal gezien hebben. 'Wat ik maak moet exact kloppen', benadrukt Dik in 1981 tegen een Telegraaf-journalist.

Pieter Daniël Dik, geboren in Alkmaar, is een natuurtalent. Al jong vallen zijn tekeningen op. Na de ambachtschool wordt hij orgelbouwer, maar vanaf zijn 22ste wijdt hij zich nog uitsluitend aan de schilderkunst. Dik brengt veel tijd door met het observeren van dieren in duinen en bossen en schildert in een enorm tempo. In Nederland, Groot-Brittannië, Scandinavië, Frankrijk, Duitsland, België, Canada en de Verenigde Staten bouwt hij een grote naam op als 'wildlife painter'. Ook de jagerswereld omarmt zijn werk. De Belgische koning Boudewijn heeft, net als musea op het gebied van 'Nature in Art', olieverven van hem gekocht. Toch blijft hij de bescheidenheid zelve, zwerft het liefst door de natuur en mijdt eerbetoon en spotlights.

Op 41-jarige leeftijd overlijdt hij in zijn woonplaats Schoorl. Enkele van zijn schilderijen worden, twee jaar na zijn dood, in het Singer Museum te Laren getoond op de expositie ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Prins Bernhard.