Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Gooische boer'
Zwart krijt, 21 x 13 cm,
Gesigneerd: l.b. 'j.dooijewaard'
Jaap Dooijewaard (1876-1969)

In de winter van 1917 rijdt Jaap Dooijewaard de Elfstedentocht. In 'De Singers en de Dooijewaards' - de geschiedenis van een vriendschap – lezen we, dat hij over die barre schaatstocht enthousiast kon vertellen en op het Elfstedenkruisje bijna nog trotser was dan op de medailles, die hij voor zijn schilderijen ontving. Daarin staat de kunstenaar niet alleen: wij kennen een hoogleraar, die zich voor de Senaatsgalerij van de Groninger universiteit door Flip Gaasendam heeft laten portretteren met zijn ridderorde én zijn Elfstedenkruisje.

De in Amsterdam geboren Jacob (Jaap) Dooijewaard wordt een extraverte man, gastvrij en gul, genoemd. Zijn creatief talent is al vroeg vastgesteld. Hij volgt een degelijke, klassieke schildersopleiding en behaalt, op aandringen van zijn vader, de M.O. akte tekenen. Als 19-jarige voorziet hij in zijn levensonderhoud door teken- en schilderlessen te geven, maar als een kunsthandelaar hem een meerjarig contract aanbiedt huurt hij een atelier in de Jordaan, zegt het onderwijs vaarwel en begint een turbulent bohemienbestaan als kunstenaar.

In 1903 verwisselt hij Amsterdam voor het landelijke Laren (NH), waar hij tot 1946 blijft wonen om vervolgens naar het een paar kilometer verderop gelegen Blaricum te verhuizen. Hij omringt zich met vele kunstvrienden, waaronder het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer, grondleggers van het Singer Museum. Dooijewaard maakt studiereizen naar Spanje, Frankrijk en Amerika en verblijft regelmatig, onder meer gedurende de hele Tweede Wereldoorlog, in het buitenhuis van de Singers in Noorwegen. Met zijn werk - hij schildert, aquarelleert en tekent portretten, interieurs, stadsgezichten en stillevens - is hij uitermate succesvol, exposeert onder meer in Amsterdam, New York en Parijs. Hij behaalt talloze prijzen in binnen- en buitenland, zoals een gouden medaille van Koningin Wilhelmina op de tentoonstelling van 'Arti' te Amsterdam en de Grand Prix Santiago-Chili. Ook is hij meermalen eervol onderscheiden. Zo is hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau en tot ridder 1ste klasse van de Orde van St. Olaf. Een indrukwekkende rij musea in Nederland, België en Amerika hebben werk van hem.

Onze Gooise boer karakteriseert de man ten voeten uit: ietwat onwennig en stijfjes, maar ook trots poseert hij in zijn zondagse kostuum voor de schilder. Je ziet het voor je. . .