Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
De Liao dynastie besloeg duizend jaar geleden een gebied met een diameter van zo'n 4000 km, dat noordelijk China, Mongolië en een deel van Rusland omvatte. Hier trokken nomaden rond met hun vee en werden steden en paleizen gebouwd. Met pracht en praal zijn leden van de keizerlijke familie begraven en uit een in 1989 ontdekt, volledig intact graf, hebben archeologen schitterende voorwerpen opgegraven.

In het Asser museum zijn graftombes van de Han-Chinese elite te zien met onwaarschijnlijk goed bewaard gebleven fresco's, die het dagelijkse leven In de 10de en 11de eeuw in Centraal Azië verbeelden. Hier hoor je karakteristieke Chinese muziek ter onderstreping van de sfeer. In de vitrines liggen sierraden van goud, zilver en barnsteen uitgestald, fraai bewerkte kommen en bekers, beslag van paardenleidsels in verguld zilver en voorzien van jade en bergkristal en tal van andere voorwerpen, die getuigen van een hoog ontwikkeld vakmanschap. Het gouden dodenmasker van prinses Chen, die in 1018 op 17-jarige leeftijd overleed, en haar prachtig gedecoreerde laarzen van verguld zilver, beide speciaal gemaakt voor haar reis naar het hiernamaals, zijn hoogtepunten.

Deze unieke tentoonstelling, waarvoor het Binnen Mongolië Museum Hohhot de bruiklenen beschikbaar stelde, is tot en met 27 oktober 2017 te zien.