Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Landschap op Gelders Eiland', 1986
Aquarel, 50 x 55 cm,
Gesigneerd: r.o. 'karin' 86'
Karin Elfrink (1951)

Catharina Wilhelmina Cecilia (Karin) Elfrink is als dochter van kunstenaar Theo Elfrink (zie nr. 72 op deze website) in Nuenen geboren. Ze wordt autodidact genoemd, maar heeft uiteraard de kunst afgekeken van haar bekende vader. Ook haar broer Bart kiest voor de kunst. De twee generaties besluiten in 2004 om samen een kunstobject te maken met als doel te onderzoeken hoe hun autonome kunstenaarschap zich verhoudt tot hun familieband. Theo, Karin en Bart stellen zichzelf de opdracht twee drieluiken te maken: het eerste elk afzonderlijk om vervolgens op het tweede drieluik actief op elkaars werk te reageren. De drieluiken (elk 2 x 4,50 m) vormen een 'experimenteel familieportret' en zijn in 2006 geëxposeerd in Museum Het Valkhof te Nijmegen.

Het werkproces is op de videofilm 'Eenheid van verschil' door Boy van Hattum vastgelegd. De ontmoetingen tussen de drie kunstenaars en de schildersessies zijn daarin te zien en laten zowel de eigenheid als de verbondenheid van de drie zien.

In het geabstraheerde 'Landschap op Gelders Eiland' uit 1986 (voortgekomen uit een provinciale opdracht voor een reizende tentoonstelling) zijn het de kleuren, de stemmingen, de structuren van de ruige uiterwaarden en zijn bebouwing, die de kunstenaar bezig houden, zo lezen we in de informatie over deze expositie, die een vervolg krijgt bij Galerie De Pol in Pannerden, dus op het Gelders Eiland. Na 1988 heeft Karin Elfrink opnieuw dit soort werken gemaakt maar nu gestoffeerd met details van staalconstructies van bruggen en kranen, zoals die tegenwoordig het landschap grotendeels bepalen.

Het woord 'ruimte' is een sleutelwoord in haar oeuvre. Schildert ze aanvankelijk binnenruimtes, later wordt haar aandacht verlegd naar buiten. “Mijn werk gaat over de beleving van ruimte die gecreëerd wordt door mensen. Stedelijke ruimte, woonruimte, buitenruimte. De constante aanwezigheid van begrenzing en opening naar een volgende kamer of straat (…). Dit wekt nieuwsgierigheid, verlangen en verwachting op. (…) Op mijn schilderijen zijn lijnen en ruimtes te zien, met daarin de mens als onzichtbare aanwezige (...). De kijker is degene die de ruimte betreedt, met zijn verlangen en verwachting”, aldus de kunstenaar in 2001.

Karin Elfrink woont en werkt in Nijmegen. Ze maakt schilderijen in olieverf en aquarel, grafiek en tekeningen in een figuratieve stijl met abstracte kenmerken. Vanaf 1984 exposeert ze meerdere keren per jaar in galeries in heel Nederland, maar ook in het buitenland (Duitsland, Spanje en Rusland).

Kijk ook op: www.karinelfrink.nl