Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Maria', 1944,
Olieverf op paneel, 45 x 37 cm,
Gesigneerd: 'epi van de velde-van brussel '44'
Epi van de Velde-van Brussel (1890-1970)

Meteen als we dit olieverf zien denken we, vanwege techniek en compositie, aan Henri van de Velde. Het blijkt dan ook gemaakt door Eremina (Epi) van Brussel, die van 1923 tot 1935 met Van de Velde gehuwd was. Tijdens hun huwelijksreis naar Italië raken beiden in de ban van de klassieke schildersmethoden. Epi vergezelt haar man ook steeds in de jaren daarna, als hij in Italië uitvoerig de oude verftechnieken onderzoekt. Logisch dat haar wijze van schilderen daardoor is beïnvloed.

Over de schilderes is niet zo heel veel bekend. De kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen vermeldt dat ze tot 1935 in Laren (NH) woont en van 1935 tot 1950 in Blaricum. Ze zou op 19 mei 1950 naar München zijn vertrokken. Dat is het laatste wat staat vermeld en ook bij de Rijksdienst voor Kunstdocumentatie (RKD) houdt dan het spoor op. De in Canada wonende zoon van Henri van de Velde en zijn tweede vrouw Lotte weet dat Epi in 1950 naar Italië is vertrokken (wellicht via München) en in het dorpje Tirolo (in het Italiaanse Tirol) is gaan wonen. Ze neemt haar intrek in een oude toren met rondom een mooie tuin en heeft het er erg naar de zin. Na het overlijden van de eigenaar wordt de toren echter afgebroken. Epi huurt dan een huis in het vlakbij gelegen Merano, waar ze in 1970 overlijdt.

Epi van de Velde krijgt haar opleiding aan de Kunstnijverheidschool te Amsterdam en werkt hier later als lerares. In 1927 heeft ze haar eerste solotentoonstelling, bij Van Lier in Laren. Ze schildert vooral bloemen, stillevens, naakten en portretten en exposeert die o.a. bij Hamdorff in Laren en bij Van Lier in Amsterdam. In 1930 is ze lid van de Gooische Kunstkring, samen met o.a. Henri van de Velde (die er 'Hein' wordt genoemd), Kees van Urk, Lou Loeber en Herman Kruyder. Bij de scheiding krijgt ze de boerderij 't Hilder aan de Kerklaan in Blaricum, die ze in 1941 door W.C. Hamdorff senior laat verbouwen en richt er een expositiezaal 'Onder 't Hilder' in. Hugo Berten, Han Hulsbergen, Jan Poortenaar en Pauline Zwaal hebben er onder meer geëxposeerd.
Pieter Scheen noemt haar een goed coloriste, wat ons betreft terecht!