Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Caféscène', ca. 1925
Olieverf op doek, 40 x 60 cm
Gesigneerd: l.o. 'h.fiedler'
Herbert Fiedler (1891-1962)

Hoewel hij uiteenlopende onderwerpen heeft vastgelegd, staat de mens in het werk van Otto Herbert ('Herbert') Fiedler centraal. Zo heeft hij meerdere caféscènes geschilderd, waarop te midden van met elkaar communicerende bezoekers vaak een 'Einzelgänger' is afgebeeld, die een soort eenzaamheid-in- de-massa laat zien, wat overigens niet altijd treurig hoeft te zijn. Als sensitieve, bescheiden en ietwat verlegen persoon kent de kunstenaar dat gevoel heel goed.

De in Leipzig (Duitsland) geboren Herbert Fiedler, die in 1957 de Nederlandse nationaliteit krijgt, is een kunstenaar met een kenmerkende stijl en een eigen kleurenpalet, ontstaan door contact met verschillende (kunst)stromingen en uiterst moeilijke (oorlog)situaties. In Dresden en Berlijn raakt hij gefascineerd door het Duitse expressionisme en in Parijs door het fauvisme, het kubisme en het Franse impressionisme. Hij blijft het figuratieve trouw, ook al wordt dat op zeker moment 'ouderwets' gevonden.

Op advies van Max Liebermann studeert hij aan de Kunstacademie van Dresden, waar hij bevriend raakt met Georg Grosz; die vriendschap houdt hun leven lang stand. Vervolgens gaat Fiedler naar Berlijn, waar hij Max Beckmann ontmoet. Hij exposeert in Berlijn en Parijs en maakt reizen door Italië en Frankrijk. In 1934 emigreert hij (vanwege de politieke situatie in Duitsland) met zijn partner, de kunstenares Amrey Balsiger, naar Nederland. Tot 1940 woont hij in Laren (NH), daarna in Amsterdam. Hier schrijft hij: 'Het ergste van dit hele schildersbestaan is de eenzaamheid, die eeuwige afzondering. Je werkt, je schaaft naar beste weten en geweten – en een weerklank? Erkenning? Nul komma niks.' Tragisch is inderdaad, dat hij pas laat in zijn leven erkenning krijgt en enkele maanden voor de eervolle overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam plotseling overlijdt. Zijn oeuvre bevindt zich bij particuliere verzamelaars en musea in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en de VS.

Wanneer heeft Fiedler dit werk geschilderd? In de monografie uit 2001 staat een afbeelding van een caféscène uit 1916, maar die stijl is naturalistischer. Afgaand op de kleding en het hoedje is dit doek tussen 1922 en 1925 ontstaan, ook al omdat hij in 1922 in Berlijn een vergelijkbaar werk heeft geschilderd.

Kijk ook op: www.herbert-fiedler.de