Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Rododendrons in ketel met schaal', 1933
Pastel, 42 x 35 cm,
Gesigneerd: r.o.'w.fleur '33'
Willy Fleur (1888-1967)

Hij doet zijn naam eer aan, Willy Fleur: vrijwel alle bloemen uit bloemisterij Meijer in de Reinkenstraat in Den Haag heeft deze 'pietje precies' wel eens geschilderd, volgens de monografie 'Een kleurrijk Haags schilder met een Oosters hart' (2004). In zijn stillevens ontbreekt nauwelijks een bloemsoort: van seringen tot sneeuwballen en margrieten, van anemonen tot chrysanten en gloxinia's, van cactussen, lelies en dahlia's tot azalea's en geraniums. In menig Haags huis is met de eenmalige aanschaf een altijd bloeiende kamerplant of ruiker binnen gehaald.

Maar Johan Willem (Willy) Fleur heeft meer geschilderd: tropische vogels zoals papegaaien, kaketoes en parkieten, exotische vissen en Aziatische bazaars. Naast deze op het Verre Oosten geïnspireerde genres schilderde hij landschappen, wintergezichten, havens (onder meer in Scheveningen en Katwijk) en meisjes in bijvoorbeeld Hongaarse of Marker kleding, veelal in olieverf op doek, soms met waterverf of pastelkrijt op papier.

Zijn sprankelende kleurgebruik wordt, volgens genoemde monografie, meestal gehanteerd door schilders uit het Verre Oosten. Wat heeft de kunstenaar met het Verre Oosten? Zowel zijn vader als grootvader zijn bestuurders geweest in het voormalige Nederlands-Indië en hoewel Willy geboren is in Markelo (Overijssel) heeft de familieachtergrond bij hem duidelijk sporen nagelaten. Zo maakt hij in zijn stillevens veel gebruik van Aziatica, zoals Japanse imaripotjes en Chinese poppen, theepotjes en pullen.

Vanaf 1912 tot aan zijn overlijden woont hij in Den Haag. Zijn opleiding krijgt hij aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten met Huib Luns als docent en vervolgens aan de Haagse Academie. Hij is vanaf de oprichting in 1917 actief lid van de Nederlandse Kunstkring in die stad en exposeert er regelmatig. Tentoonstellingen heeft hij ook in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum te Amsterdam, in de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp en, zelfs heel frequent, in het Panorama Mesdag in de hofstad.

Fleur staat bekend om zijn regelmatige kwaliteit. Zijn veelzijdigheid blijkt uit het feit dat hij een niet onverdienstelijk pianist was, maar ook radio's bouwde en een grote voorliefde had voor Egyptische literatuur en in staat was om hiërogliefen te ontcijferen (!).
Deze pastel uit 1933 bekoort ons door zijn bijzondere kleurgebruik en de rust die er van uitgaat.