Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Dubbelportret', 1974
Gouache, 50 x 70 cm,
Gesigneerd: r.b. 'sieger '74'
Frits Sieger (1925-2013)

Waarom een schilderij je aantrekt is vaak niet goed uit te leggen. Neem nu deze gouache. Herkennen wij iets van onszelf in dit dubbelportret? Zijn er overeenkomsten of projecteren we alles wat in onszelf chaotisch is op dit in heftige kleuren gepenseelde werk? Het koppel straalt ook een zekere tederheid uit, misschien wel liefde. Verder kun je in de karakters ook verlegenheid peilen en verbazing om alles wat er om hen heen gebeurt. Fascinerend!

Dit schilderij heeft jarenlang in een overheidskantoor gehangen. Achterop staat een aantal bijzonderheden over de herkomst: 'Belastingdienst/CFD/Kunstcollectie/70807' en 'Dienst voor 's Rijks verspreide kunstvoorwerpen 's Gravenhage inv. nr.SZ 85079' en 'Aankoopverg. BKR Amsterdam d.d. 28-6-1974, no. 557'. Hoeveel ambtenaren zullen uit het schilderij inspiratie en misschien wel energie hebben geput?
Als de overheid er in 2007 afscheid van neemt kopen wij het werk en geven het een nieuwe lijst, museumglas en een zuurvrije passe-partout.

De kunstenaar is een achterneef van de in 1999 overleden Fred Sieger (zie nr.78 van deze galerij). Ze worden nog al eens door elkaar gehaald; beiden heten tenslotte 'F.Sieger' en, om het nog ingewikkelder te maken, Fred (Frederik) Sieger werd door zijn omgeving ook wel 'Frits' genoemd. Naast hun eigen stijl zijn de kunstwerken aan de signatuur te herkennen. Frits Sieger junior signeert met 'Sieger' en zijn oom met 'Fred Sieger', soms met alleen 'Sieger', maar later met 'Sieger van Zevenaar' om elk misverstand te voorkomen. Dat de vader van Frits ook kunstenaar (beeldhouwer) is en Frits (Frederik) Sieger (1893-1990) heet, maakt het er niet eenvoudiger op. Beide senioren zijn 97 jaar geworden, zodat het geslacht het stempel 'sterk' verdient.

Frits Sieger junior is in Amsterdam geboren, werkt en woont er tot 1958 en vertrekt dan naar Menton (Zuid Frankrijk), waar hij op de Biënnale de tweede prijs wint. Sinds 1961 verblijft hij weer frequent in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool Quellius in de hoofdstad en krijgt bovendien les van zijn oom Fred en van H. A. van der Wal. Hij schildert, aquarelleert, tekent, lithografeert en maakt glasmozaïeken in een stijl die wel 'nieuw figuratief' wordt genoemd. Zijn dochter Annette Sieger is ook kunstenaar en bouwt websites. Ja, de familie Sieger heeft onmiskenbaar kunstenaarsbloed in de aderen.

Kijk ook op: www.fritssieger.nl