Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


Z.T.
Gemengde techniek, 32,7 x 21 cm,
Gesigneerd: m.o. 'sieger v. zev.'
Fred Sieger (1902-1999)

Fred Sieger heeft zich tijdens zijn leven van bijna een eeuw voortdurend vernieuwd. Als autodidact - zijn enige leermeester was Henk Melgers - begint hij figuratief, maar allengs gaat hij de kant van de lyrische abstractie op. Na een carrière in het bankwezen wordt hij in 1928 full-time kunstenaar. Drie jaar later sluit hij zich aan bij de Amsterdamse kunstenaarsvereniging 'De Onafhankelijken' en neemt deel aan verschillende groepstentoonstellingen. Na WO II heeft hij solo-exposities in het Amsterdamse Rijksmuseum, gevolgd door andere, in de Benelux, maar ook ver daarbuiten. In 1948 wordt zijn werk uitgezonden naar de Biënnale van Venetië, wat zijn definitieve doorbraak betekent.

Van 1951 tot 1967 is hij docent aan de Arnhemse kunstacademie; hij geeft er onder meer les aan Klaas Gubbels, Kees van Bohemen en Jan Cremer. Samen met zijn derde vrouw, de kunstenares Helen Sieger-White, verhuist hij naar Zevenaar. Omdat zijn neef Frits dezelfde initialen heeft, signeert Fred voortaan met 'Sieger van Zevenaar'. Veel succes beleeft hij in Denemarken, waar hij gedurende twintig jaar exposeert, solo, maar ook samen met Karel Appel, Pierre Alechinsky en Asger Jorn. Een criticus noemt zijn werk 'coloristische kamermuziek'.

Rond 1980 krijgt Nederland weer belangstelling voor hem en de tentoonstellingen volgen elkaar in rap tempo op. Kunstcriticus Hans Redeker jubelt in 1982: "Wij mogen nu eindelijk van een ware terugkeer in zijn geboortestad spreken (...). Daar zal men kunnen kennismaken met een van de meest getalenteerde persoonlijkheden onder de schilders van zijn generatie (...). Een kunstenaar, die door de jaren heen wist te evolueren, zonder knieval voor het snobisme, steeds jonger want vrijer en steeds rijker in een picturale, autonome taal."

Fred Sieger schildert intuïtief. Belangrijke inspiratiebron is zijn tuin: "Wat ik daar zie gebeuren, zie ontstaan (…)." Werk van hem is opgenomen in belangrijke collecties, zoals van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het MMK in Arnhem, de Rabobank, de ABNAmro en Peter Stuyvesant (inmiddels uiteengevallen).

Dit heerlijke werkje, waarin je steeds weer nieuwe dingen ontdekt – een gezicht, een landschap, een tuin - is een monoprint: een techniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. Op een glasplaat wordt de afbeelding geschilderd en terwijl de verf nog nat is, wordt deze op papier gedrukt, waarbij de verf uitwaaiert.