Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'11 november', 2009
Olieverf op doek, 40 x 40 cm,
Gesigneerd: l.o. 'gaasendam 2009'
Flip Gaasendam (1957)

Eén van onze favoriete kunstenaars is Flip Gaasendam. Met zijn warme, impressionistische interieurs van stationsrestauraties en gelagkamers heeft hij terecht faam gemaakt. Dat komt door de prachtige lichtinval in die vertrekken en de mensen die er met elkaar in gesprek zijn, de krant lezen, op hun laptop werken, een bestelling opgeven of gewoon een hapje eten. Ze zorgen ervoor dat je meteen weet dat het een 'Gaasendam' is.

Vaak zit hij op zaterdagmorgens te schetsen in de Groninger stationsrestauratie. In de monografie 'Flip Gaasendam, dichter in verf' (2007), verklaart hij: "Een kunstenaar hoort zelfstandig te zijn. Hij werkt alleen. Dat is meer een gevolg van dan een keuze voor. Ik heb weleens behoefte om andere mensen te zien. Dan ga ik er uit om bijvoorbeeld in de stationsrestauratie te schetsen." Tijdens 'vakanties' op het eiland Schiermonnikoog zit hij in het bekende hotel Van der Werff te schetsen en op Terschelling en het Duitse Borkum legt hij het strandleven vast, want zijn schetsboek gaat overal mee naar toe. "Ik denk dat ik tot de laatste dag van mijn leven zal blijven schetsen. Ik kan niet zonder. Ik moet altijd vastleggen wat ik zie. Noem het een afwijking. . ."

Buiten werkt hij bij voorkeur als het droog is, al lukt dat niet altijd. Zo wil hij graag de sfeer van 11 november, de dag dat kinderen met lampions langs de huizen gaan en Sint Maartenliedjes zingen, uitgebreid vastleggen, maar het schijnt die dag altijd te regenen. In zijn herinnering was dat vroeger, toen hij kind was, ook al zo. Dit zo bijzondere werk toont een oliebollenkraam op de regenachtige Grote Markt van Groningen op 11 november 2009. Kinderen met lampions, vergezeld door hun ouders, staan te wachten op een warme oliebol en anderen vervolgen hun tocht door weer en wind in de hoop nog veel snoepgoed op te halen. Een zeldzaam tafereel; prachtig hoe het licht weerkaatst in de plassen.

Wij genieten nog dagelijks van dit olieverf, dat stiekem een beetje heimwee losmaakt, en hopen voor de kunstenaar dat het de komende 11 november niet regent, zodat hij veel blije kinderen met hun Sint Maartenlampions kan schilderen.

Kijk ook op: www.flipgaasendam.nl en click op actueel / Flip Gaasendam in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.