Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Winters landschap met ondergaande zon',
Pastel, 40 x 57 cm,
Gesigneerd: r.o. 'j.garjeanne'
Jan Garjeanne (1860-1930)

De in Delft geboren Johannes Josephus (Jan) Garjeanne is een beetje in de vergetelheid geraakt. Jammer, want hij heeft prachtig werk gemaakt, dat tijdens zijn leven veel aandacht en waardering krijgt. Ondanks het feit, dat hij tientallen jaren als tekendocent zijn kost verdient en dus geen full-time kunstenaar is, is zijn werk op prestigieuze plekken tentoongesteld.

De kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen meldt dat Garjeanne opgeleid is aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en aan de Technische Hogeschool te Delft. Hij kiest voor het onderwijs en begint op 23-jarige leeftijd als 'leeraar in het handteekenen aan de inrigtingen van M.O.' te Vlissingen. Daarna is hij 35 jaar (tot 1924) tekendocent aan de Rijks HBS te Venlo. Dat lijkt echter allerminst een belemmering voor zijn carrière als kunstenaar. Hij is zeer productief, schildert, aquarelleert en tekent landschappen (bijvoorbeeld rond Volendam), zee- en riviergezichten (waaronder Zeeuwse kusten) en stadsgezichten (zoals van Delft en Venlo).

Garjeanne sluit zich aan bij verschillende kunstenaarsverenigingen en heeft tentoonstellingen door heel Nederland (o.a. in het Frans Hals Museum in Haarlem) en ook in Duitsland (bijvoorbeeld in het Glaspaleis te München in 1902). In 1891 wordt zijn werk in Rotterdam geëxposeerd en in 1890 en 1896 in Maastricht. Ook is het te zien tijdens de voorjaarstentoonstellingen van Arti et Amicitia in 1892, 1899 en 1903. De krant Het Vaderland maakt in 1920 speciaal melding van de verkoop van een aquarel van hem getiteld 'Hut op de heide' en drie jaar later vermeldt NRC dat zijn schilderij 'Martinuskerk' is opgenomen in het 'Album aan de koningin in acht delen gebonden, waarvan 217 speciaal voor dit doel door Nederlandse kunstenaars vervaardigde afbeeldingen'. De laatste zes jaar van zijn leven woont en werkt Garjeanne in Hilversum. Dan exposeert hij eveneens met de leden van de Vereeniging Laren-Blaricum, zo meldt NRC in 1929.

De serene sfeer van dit sneeuwlandschap laat je de kou tot op je botten voelen. De ondergaande winterzon, die door de bomen gloort, doet aan het werk van de schilder Louis Apol denken. Onmiskenbaar laat deze pastel - in een handgemaakte lijst uit het atelier van Paul Gehring - Garjeannes kwaliteit zien.