Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Blinde man', 1938
Houtskooltekening, 26 x 18 cm
Gesigneerd: r.o. 'jm graadt van roggen 1938'
l.o. 'Tripoli (Libya)'
Job Graadt van Roggen (1867-1959)

Johannes Mattheus (‘Job’) Graadt van Roggen is een uitzonderlijk kunstenaar. Op zijn 3e wordt hij doof. Weliswaar gaat hij naar het Doofstommeninstituut in Groningen, maar hij heeft nooit goed kunnen spreken. Dankzij zijn boven gemiddelde waarnemingsvermogen en zijn bijzondere talent, gekoppeld aan hard werken en koppig volhouden, groeit zijn succes.

Zijn tekentalent valt al jong op en als hij 12 is mag hij naar de avondlessen schilderen en lithograferen aan de Academie Minerva; overdag doet hij ervaring op in een lithografisch bedrijf. Later volgt hij een jaar lang de dagopleiding. Eind 1884 meldt het 'Nieuws van de Dag' dat aan de jonge kunstenaar een zilveren medaille voor schilderen en twee bronzen medailles 'voor tekenen naar naakt en gekleed model' zijn toegekend. Als hij overstapt naar de Rijksacademie in Amsterdam komt hij onder de hoede van directeur August Allebé en specialiseert hij zich verder in de ets-techniek bij de Duitse professor Rudolf Stang.

Op 24-jarige leeftijd – hij heeft dan al de Willink van Collenprijs, een aanmoediging voor jonge kunstenaars, gewonnen - betrekt hij zijn eerste eigen atelier in Santpoort. Hij legt zich toe op het etsen van landschappen en stadsgezichten. Door zijn grote technische vakbeheersing maakt hij naam met reproductie-etsen voor de Haagse School-schilders Jozef Israëls, Jacob Maris en Hendrik Willem Mesdag en de Amsterdamse George H. Breitner. Hij heeft echter steeds minder zin zich in andermans werk te verdiepen en stapt over op eigen (ets)werk.

Na zijn huwelijk met Agaath van de Pol in 1900 gaat hij in het kunstenaarsdorp Bergen (NH) wonen. Twee jaar later krijgt Graadt van Roggen zijn eerste solo- expositie bij kunsthandel Frans Buffa en Zonen. Het is zijn vrouw, die zorgt voor de communicatie met de kunsthandels.

Samen reizen ze veel, ondanks Jobs handicap, zowel binnen Nederland, als ook ver over de landsgrens: naar Frankrijk, Scandinavië (waar hij ook exposeert), Duitsland, Italië, Spanje en het voormalige Joegoslavië. In januari 1938 verblijft hij een maand in Libië. Hier schetst de dove kunstenaar deze blinde man treffend in houtskool. Je ziet het tafereel voor je . . .