Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Bogota historica II', 2001
Pastel, 52 x 35 cm,
Gesigneerd: r.o. 'jef van grieken '01'
+ 'bogota historica II'
Jef van Grieken (1950)

Zijn talrijke schilderijen van huizen, verlaten fabrieksgebouwen en andere erfgoedlocaties ademen een fascinerende, melancholieke sfeer. Bijna tastbaar is de weemoed van de kunstenaar over het onafwendbare verval, dat hij benadrukt door mysterieuze nevels, donkere luchten en rijkelijk aanwezige plassen op terreinen en straten als neerslachtige herinneringen aan eerdere regen. Mensen passen niet in dit werk; die hebben bijtijds hun biezen gepakt, voordat de onherroepelijke tand des tijds toeslaat. Zo weet Jef van Grieken als geen ander de beklemmende stilte, het enige dat overblijft, te vangen.

De Belgische kunstenaar, geboren in 1950 in Herenthout en opgeleid aan de kunstacademies van Antwerpen en Mechelen, heeft ze over de hele wereld bezocht, dit soort plekken, eens levendig, maar nu vergane glorie. Toch is het niet een en al droefenis, dat zijn werk oproept, want er hangt ook een waas van geheimzinnigheid overheen die vragen oproept: hoe zit het met die panden, bekommert er zich echt niemand om en waar zijn al die mensen, bewoners of werknemers, naar toe vertrokken? Wie goed kijkt ontdekt ook de schoonheid van de wegen vol kuilen en gebarsten asfalt, de afbladderende verf van deurposten en kozijnen, de wegrottende balkonbalustrades en de gesneuvelde ruiten. Op sommige werken is er ook hoop: op de in het weekend verlaten bouwplaats wordt de volgende week verder gewerkt en het in de vroege ochtend stille dorp komt zeker en vast straks tot leven. Van Grieken legt dat alles op een zodanig indringende manier vast, dat je zijn manier van kijken ongemerkt overneemt en met hem ondergedompeld wordt in een soort eenzaamheid. Ja, zijn indrukwekkende oeuvre dat uitmunt door sfeer en verfijning en wordt geschaard onder het magisch realisme, raakt je intens.

Jef van Grieken, schilder, pastellist, tekenaar en etser, is docent geweest aan de academies van Leuven en later van Mechelen. Vanaf 1975 neemt hij deel aan talloze museale exposities in binnen- en buitenland. Ook heeft hij vele prijzen gewonnen en musea en particulieren over de hele wereld hebben werk van hem. Studiereizen heeft Van Grieken gemaakt naar onder meer Amerika, Taiwan en Colombia, Marokko, Noorwegen, Portugal en Cuba. Wij zijn onwijs blij met deze prachtige pastel!

Kijk ook op: www.jefvangrieken.be