Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Hollands polderlandschap', ca. 1891
Olieverf op paneel, 24,5 x 33 cm
Gesigneerd r.o. 'char p.gruppe'
Charles Paul Gruppe (1860-1940)

Schilder Charles Paul Gruppe is de stamvader van inmiddels drie generaties prominente kunstenaars: zoon Emile en kleinzoon Charles C. volgen in zijn schildersvoetsporen. Je zou zeggen dat talent toch wel in het bloed moet zitten.

Hij is Amerikaan, maar verblijft zo’n 20 jaar in Nederland. Na omzwervingen in München en Parijs komt Gruppe in het vissersdorpje Katwijk aan Zee terecht. Tijdens zijn studie aan de Haagse Academie krijgt hij persoonlijke adviezen van Hendrik Willem Mesdag (1931-1915) en raakt hij onder de indruk van de schilders van de Haagse School, waaronder, behalve Mesdag, Israëls, Blommers en Mauve. Zijn waardering voor Mesdag is zelfs zo groot dat hij één van zijn vier kinderen - die later allemaal een artistiek beroep kiezen - naar de zeeschilder vernoemt.

Gruppe wordt lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Hij woont en werkt afwisselend in Den Haag, Dordrecht, Katwijk aan Zee en het Gooise Laren, maar verblijft ook regelmatig in zijn geboorteland om er te exposeren en te 'netwerken'.

Zijn succes groeit. Hij wordt gelauwerd met gouden medailles in Parijs en Rouen en wint vele prijzen op Amerikaanse tentoonstellingen. De Koninklijke familie rekent hij tot zijn vaste cliëntèle. De familie Gruppe keert in 1913 echter definitief terug naar de Verenigde Staten. Met zijn zoon Emile Albert (1896-1978) deelt Charles Paul, die bij zijn vakgenoten bekend staat als 'Clever Dutch', tot 1929 een atelier in Rockport en noemt zich vanaf dat moment Gruppé.
Hij is een groot promotor van Nederlandse schilders in de VS.

In het boek 'Schilders van Laren' (uitgegeven in 2003) staat dat Gruppe, naast vissersboten en stadsgezichten, 'vooral indrukwekkende landschappen schildert: stemmige polders, slootjes overhuifd door wilgen en boerderijen verscholen in het groen'. Werken van hem zijn opgenomen in tal van musea in de VS en Canada.
Wij zijn erg blij met dit schilderstuk, dat de stemming van een waterrijk Hollands polderlandschap treffend weergeeft. Getuige een sticker aan de achterkant is het van november 1998 tot en met januari 1999 geëxposeerd in het Singer Museum te Laren (NH).