Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Ondergaande zon',
Aquarel, 17,5 x 20 cm,
Gesigneerd: r.o. 'dhaakman'
Dick Haakman (1934)

Het leven van kunstenaar Dick Haakman speelt zich in twee werelddelen af, zo maken wij op uit zijn biografie. Hij wordt in het Noord-Hollandse Bergen geboren - een pittoreske plaats met een rijk kunstenaarsverleden – maar de kunstenaar in spe vindt dat de wereld veel groter is dan het tegen de duinen aan geschurkte dorp. Dus verhuist hij op zijn 23ste naar de Verenigde Staten, het land van de ongekende mogelijkheden, en wordt er technisch tekenaar bij vliegtuigbouwer Lockheed. Na zes jaar gaat hij studeren aan de Kunstacademie in Los Angeles en vestigt zich als zelfstandig kunstenaar. Hij bestudeert de schilderijen van oude meesters en met name het werk van Titiaan fascineert hem. Hij reist langs diverse plaatsen in het westen van de Verenigde Staten en verkoopt zijn schilderijen met succes in de staten Californië en Texas. Ook verwerft de kunstenaar verschillende opdrachten en maakt onder meer een schilderij voor een graflegging in de kerk van Santa Monica.
In technisch ambachtelijke zin legt Dick Haakman zich toe op het ingenieus mengen van kleuren en weet daarmee een bijzonder licht-schaduweffect in zijn werk te bereiken. Daarnaast beheerst hij de techniek van het glaceren, zodat zijn kleuren intens op het doek overkomen.

In 1978 - hij is dan 44 jaar - keert hij terug naar Nederland en trouwt er met de pianiste Mascha van Peijpe. Thans wonen zij in de monumentale boerderij 'De gevleugelde ezel' in Poederoijen (gemeente Zaltbommel) en organiseren daar exposities van het werk van de kunstenaar en houden er concerten samen met andere musici.
Dick Haakman heeft verschillende 'eigen' stijlen en technieken, die hij gebruikt voor veelzijdige onderwerpen. Zo schildert hij landschappen, stadsgezichten, markttaferelen in zuidelijke landen, stillevens, fantasietaferelen, portretten, naakten en muziekthema's. Landschappen werkt hij vaak in aquarel uit, interieurs en muziekthema's meestal in olieverf, krijt e.d. Hij heeft tentoonstellingen in eigen land en in Parijs, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië.

Op zijn website staat een kleurrijk schilderij van een caféscène met veel mensen. Het is gedetailleerd geschilderd en komt wat 'Amerikaans' over. Het hier afgebeelde werk stamt uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw en beeldt de kleurenpracht uit van de ondergaande zon. De aquarel is zacht, fragiel, bijna teder en staat in fel contrast met de figuratieve werken uit zijn Amerikaanse tijd.

Kijk ook op: www.dickhaakman.com