Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Dille',
Aquarel, 49,5 x 33,5 cm,
Gesigneerd: r.o. 'willie van haard'
Willie van Haard (1929-2013)

Er zijn kunstwerken, die als het ware de natuur ademen. Deze aquarel met de afbeelding van dille is er zo een. Het kruid met z'n naaldachtige bladeren en verfijnde smaak is heerlijk bij zalm en andere vis en de geurige, groengele bloemschermen worden veelvuldig in boeketten verwerkt. Het mooi geaquarelleerd werk brengt een stukje tuin naar binnen. Het hangt op onze badkamer, want dille heeft een vochtige omgeving nodig. Bovendien passen de kleuren prachtig bij de gele tegels. . .

Midden jaren 80 is het werk gekocht bij galerie Polman te Malden bij Nijmegen en een paar jaar geleden heeft onze lijstenmaker, Gonny Tappel van Lijstenmakerij Rondom, een nieuwe zuurvrije passe-partout aangebracht en oude taperesten aan de achterzijde verwijderd en door zuurvrij PH7-70 papiertape vervangen. Ze heeft het, kortom, vakkundig geconserveerd voor het nageslacht.

Wanneer wij op internet informatie over de kunstenaar verzamelen, blijkt hij op 13 augustus 2013, op 83-jarige leeftijd, te zijn overleden in zijn geboortestad Haarlem. Het overlijdensbericht begint zo:

'Strooi uit mijn as naar alle winden
Dat wat mijn lichaam was de weg kan vinden
Naar alles wat het eens beminde
Naar wolk en zee, en zich daarmee verbinden'

Mensen die hem de laatste eer wilden bewijzen is verzocht om in plaats van een bloemstuk gewoon een onverpakte bloem mee te nemen. Heel puur dus, net zoals de kunstenaar zijn bloemen en planten tekende en aquarelleerde. Denk je erover na dan realiseer je je, dat bijna alles om ons heen is ingepakt, voorverpakt, gesealed of, nog benauwender, vacuüm is verpakt, zodat er geen lucht bij kan. . .

Volgens de kunstenaarsencyclopedie van P.M.J. Jacobs maakt de beeldend kunstenaar Willie van Haard etsen, krijttekeningen, houtskooltekeningen, aquarellen en gouaches. Als autodidact werkt hij in een naturalistische stijl. Bevlogen aquarellist schilderde naar ' het leven', zo luidt de kop boven het 'in memoriam' in de regionale krant. Onder meer is hij lid van het bekende Haarlemse kunstenaarsgenootschap K.Z.O.D. (Kunst Zij Ons doel), een vereniging, waarvan onder meer ook Kees Verwey, Josef Santen en Anton Heyboer lid waren. Bekend is ook dat Van Haard graag les geeft, zowel privéles als aan de Volksuniversiteit. In het biografisch handboek van actuele kunst 2002 wordt Van Haard genoemd als graficus, schilder en tekenaar; ook is er een foto van hem afgebeeld.

Een vriendelijk ogende man met grijze baard. We hadden hem graag ontmoet. . .