Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Doorkijkje naar balkon', 1987,
Olieverf op doek, 30 x 23 cm,
Gesigneerd: m.o. 'laetitia de haas 87'
Laetitia de Haas (1948)

'Ik zoek altijd naar sfeervolle plaatsen, die mij aanspreken, of die mij iets zeggen en dus inspireren', zegt Laetitia de Haas als we haar tijdens een expositie spreken. Tuinen en binnenplaatsjes - lusthoven vanwege bloeiende rozenbogen en geometrisch gesnoeide buxushagen - zijn geliefde onderwerpen. Daarnaast schildert ze graag romantische interieurs en doorkijkjes in tuinen, huizen en landschappen. 'De resten van menselijke activiteit, zoals stoelen, tafels, theegerei, suggereren het aanwezig zijn van de mens. Daardoor ontstaat er een harmonie der dingen', aldus Margot Fretz van het kunstenaarsgenootschap De Ploegh (waar De Haas lid van is) op de site van de kunstenares.

Inderdaad ontbreken mensen consequent in het werk van Laetitia de Haas. Recensenten schrijven, dat haar schilderijen wel de indruk wekken dat elk moment een persoon te voorschijn kan komen. 'Ze zijn voelbaar aanwezig, maar niet fysiek.' Wij zouden nog een stap verder willen gaan: haar taferelen stralen een prettige rust uit, een nostalgisch heimwee, een voorname harmonie met mooie serviezen, fraai geschikte bloemen en antieke kannen als sfeerbrengers, zodat een verlangen opwelt om in die ambiance te vertoeven. . .

Laetitia de Haas wordt in 1948 in Voorburg geboren als dochter van kunstenares Willy Belinfante. Nadat ze aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is afgestudeerd (1965-1969) blijft ze in de hoofdstad wonen en werken. Ze maakt in een herkenbare, ietwat naïeve en verstilde, figuratieve stijl met name olieverfschilderijen en kleurenetsen. Voor haar omvangrijke grafische werk ontvangt ze in 1986 de Prix Francois 1. Gezien de dromerige, idyllische sfeer is het niet verwonderlijk dat er talloze wenskaarten van haar oeuvre zijn gedrukt, die via internet verkrijgbaar zijn. 'In het schijnbaar onopvallende weet zij het fascinerende te ontdekken', aldus een rake typering van een recensent.

Op ons olieverf 'Doorkijkje naar balkon' uit 1987 heeft ze in zachte, natuurlijke kleuren uitbundig bloeiende rozen en hortensiabloemen in een groene omgeving vastgelegd. De beide kommetjes en de twee kersen op het tafeltje doen een paar geliefden vermoeden, die zich achter de kijker bevinden. Het geheel oogt vredig en intiem. Een twintigtal jaren later gebruikt ze intensere kleuren, maar haar werk blijft een lust om naar te kijken.
Laetitia de Haas heeft wereldwijd geëxposeerd, in eigen land veelal samen met haar moeder en haar echtgenoot (Hendrik Jan Visser).

Kijk ook op: www.laetitiadehaas.exto.nl