Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Werken in de haven bij nacht'
Pastel, 60 x 45 cm
Gesigneerd r.o. 'heijenbrock'
Herman Heijenbrock (1871-1948)

'Schilder van licht en arbeid' wordt hij genoemd. Herman Heijenbrock is gefascineerd door zwoegende arbeiders in ijzer- en staalgieterijen, in glas-, gloeilampen- en aardewerkfabrieken, bij scheepswerven en in kolenmijnen, die hij met olieverf of - vaker nog - met pastelkrijt heeft geschilderd. Prachtige beelden zijn het van gloeiend vuur, dat de gezichten van de werklui iets spookachtigs geeft en zo realistisch, dat je bijna het stampen van de machines hoort en voelt.

Vergezeld van zijn inklapbare tekentafeltje, dat hij overal kan neerzetten om bijvoorbeeld snel het even oplichtende, gloeiende staal in een smelterij vast te leggen, reist de gedreven schilder naar industriegebieden in België, Duitsland, Engeland en Zweden. Ook de bedrijvige sfeer op schemerige havenkades, waar mankracht nog een grote rol speelt, legt hij vast, zoals op de hier afgebeelde pastel.

Herman Heijenbrock heeft uitgebreid geëxperimenteerd om een bevredigend schildersprocedé te vinden voor een industriële omgeving. Eerst werkt hij met waterverf, maar het drogen van de verf verloopt te snel (bij hete ovens) of te langzaam en door de aanwezigheid van fijne stof - en roetdeeltjes in de werk plaatsen en fabriekshallen is aquarelleren, en trouwens ook het werken met olieverf, onmogelijk. De oplossing vindt hij bij toeval in een drogisterij in Engeland, waar men zwart papier verkoopt. Sindsdien werkt hij in stoffige, walmende arbeidssituaties steevast met gekleurd krijt op een zwart papieren ondergrond.

De fascinatie van industrieschilder Heijenbrock - opgeleid aan de Academie voor Beeldende kunsten in Rotterdam - is dubbel. Aan de ene kant is hij getroffen door het ellendige leven van de arbeiders, maar aan de andere kant is dat voor hem juist ook een schier onuitputtelijke inspiratiebron voor een reeks van indrukwekkende schilderijen, waaraan hij zijn bekendheid dankt. Onder meer het Openluchtmuseum in Arnhem en het Gemeentemuseum te Helmond hebben werken van hem. Door zijn oeuvre krijgen wij vandaag de dag een realistisch beeld van de werkende mens tijdens de industriële revolutie.