Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Emotie', 2004
Acryl op paneel, 48 x 69 cm
Gesigneerd r.o. 'H.van Herwijnen'
Hans van Herwijnen (1934)

Hans van Herwijnen is in Amsterdam geboren, is opgeleid aan wat nu de Rietveld Academie is en studeerde later af aan de Haarlemse Kunst Academie onder zijn motto K=me (Kunst is materie en emotie). Met de Duitse filosoof Hegel meent hij, dat 'een kunstwerk slechts ontstaat als het door de geest is heengegaan en verwerkt'. Mooi gezegd en een geweldige ambitie, die bepaald niet makkelijk is waar te maken.

Als wij hem in 2005 in zijn atelier/galerie, een voormalige pastorie in Bad Nieuweschans, opzoeken, valt ons oog op het schilderij 'Emotie'. En dat werk laat ons niet meer los. We worden er steeds opnieuw naar toe gezogen. Je kunt over emotie praten, over emotionele processen schrijven, maar om emotie concreet in verf uitgedrukt te zien is weer heel iets anders.

Ja, het schilderij raakt ons, we ondergaan de emotie intens en herkennen de verschillende gelaagdheden, die Hans van Herwijnen op de een of andere manier, ongrijpbaar en toch aanwezig, in het schilderij heeft gelegd. Nog steeds beleven we, iedere keer als we naar het werk kijken, de complexiteit van emotie, immers een gevoel dat 180 graden uiteen kan lopen, van het diepste verdriet tot de meest intense vreugde. Geweldig dat de kunstenaar zo'n abstracte gemoedstoestand zo concreet kan voorstellen.

Hans van Herwijnen schildert zowel figuratief-realistisch als abstract. De geest is alles bepalend: steeds is het de geest van de kunstenaar die de stijl bepaalt en het werk als een gepassioneerd dirigent vorm geeft.
Geen wonder dat zijn oeuvre sterk doorvoeld is.

Kijk ook op: www.galerie-ateliertwee.nl