Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'De IJmuiden 340', ca.1954
Olieverf op doek, 60 x 60 cm,
Gesigneerd: m.o. 'anton heyboer'
Anton Heyboer (1924-2005)

Door de expositie 'Missing Years' in het kasteel Het Nijehuis te Heino (19 februari tot en met 6 mei 2012)* staat de kunstenaar ineens weer in de schijnwerpers. Er hangen 150 ruwe, originele werken van Anton Heyboer uit zijn zogenoemde Haarlemse periode, gemaakt tussen 1953 en 1960. Lange tijd is zijn werk uit die - volgens kunsthistorici - belangwekkende tijd als verloren beschouwd, omdat Heyboer zelf altijd beweerde dat hij alles had vernietigd. Gelukkig geldt dat niet voor de aankopen door Josef Santen (1926-1988), destijds de boezemvriend en mecenas van Heyboer en zelf ook kunstschilder. De erfgenamen van Santen brengen af en toe iets naar de veiling; zo is in 1997 een studie van ons olieverf, geschetst in krijt op papier en voorzien van de notitie IJmuiden en het jaar 1954, geveild bij Glerum.

Heyboer is in Sabang op Sumatra in het voormalige Nederlands Indië geboren. De kunstenaarsencyclopedieën van Scheen en Jacobs melden dat hij veelvuldig verhuist en onder meer in Haarlem, Delft, Voorburg, Curaçao, Aerdenhout, Berlijn (tot 1943), Borger, Amsterdam en in Den Ilp (vanaf 1962) woont en werkt. Hij is zowel graficus als schilder, maakt (kleur)etsen, inkttekeningen, schilderijen in olieverf en acryl, gouaches, vetkrijttekeningen en collages. Zijn stijl is kleurrijk, abstract, maar voorzien van figuratieve elementen. Nadat hij is opgeleid tot werktuigbouwkundige, volgt hij zijn hart en vormt hij zichzelf als kunstenaar. Later is hij duidelijk beïnvloed door de Haarlemse kunstenaar Henri Frédéric Boot. In tal van Nederlandse musea krijgt Heyboer exposities, zoals in het Frans Hals Museum, het Van Abbemuseum, het Haags Gemeentemuseum, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Prinsenhof, Museum de Lakenhal en het Centraal Museum Utrecht, die veelal ook werken van hem aankopen. Als leerlingen van hem worden genoemd: Ben d'Armagnac, C.G.L. Behrens en Hannes van Es.

Is zijn werk kleurrijk, dat geldt ook voor zijn persoon. Anton Heyboer is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn excentrieke levensstijl, die veel publiciteit in de roddelpers krijgt: in zijn boerderij in Den Ilp woonde de kunstenaar samen met vijf vrouwen, die na zijn overlijden zijn achtergebleven met maar liefst tachtigduizend werken. Deze zijn door de weduwen ondergebracht in de Anton Heyboer Foundation, waaruit verkoopexposities worden georganiseerd.

Kijk ook op: www.anton-heyboer.nl

* De tentoonstelling is helaas enkele dagen voor de opening afgelast