Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Japanse vrouw in traditionele kleding'
Aquarel op papier, 23 x 13 cm,
Gesigneerd: r.o. 's.hodo'
Saito Hodo (-)

Hoe minutieus, ja liefdevol heeft de schilder deze Japanse vrouw, die het erf rond haar huis schoonveegt met een traditionele bezem, in waterverf geschilderd. Wij kopen deze beauty van een aquarel in 2007 bij het intussen opgeheven veilinghuis Hondius in het Achterhoekse dorpje Almen. Spontaan, zonder dat we dat van plan waren, bieden we mee, onder indruk van de krachtige houding van de oude vrouw - met haar haren strak naar achteren in een knot gestoken en haar voeten in teenslippers - en de mooie kleuren en plooival van haar kleding. Later zien we op internet op een ander schilderij van Saito Hodo dezelfde vrouw in dezelfde houding het erf bij haar huis schoonvegen. Kennelijk is deze vrouw een geliefd model van de schilder of misschien wel zijn vrouw, zijn zus of zijn moeder.

Van Saito Hodo komen we nog een tweetal aquarellen tegen: een 'oude man', die in een karakteristieke houding op zijn spade leunt en een 'pelgrim in de sneeuw'. Beide aquarellen hebben dezelfde uitstraling en dezelfde signatuur. Je kunt wel stellen dat Hodo zijn personages heel raak weet uit te beelden.

Maar wie is deze Saito Hodo eigenlijk? Hij wordt een bekende Japanse aquarelschilder genoemd, die in het begin van de 20ste eeuw heeft geleefd. Exacte gegevens ontbreken echter. Via Google ontdekken we dat Dr. Ross Walker, verzamelaar van Japanse aquarellen en houtsnedes (www.ohmigallery.com), veronderstelt dat Saito Hodo ook de naam Nishimura Hodo gebruikt heeft en misschien ook wel gesigneerd heeft met
H. Saito. Dat laatste is niet onlogisch, aangezien het in Japan, net als in meer Aziatische landen, gebruikelijk is om eerst de familienaam en dan de roepnaam te schrijven.
Walker meent dat hij nog meer research moet doen om met zekerheid iets over de kunstenaar te kunnen zeggen. Wel weet hij aan de hand van een sticker op de achterzijde van een schilderij, dat Hideo Takemura (1905-1995) van Takemura & Co uit Yokohama, dit soort aquarellen en houtsnedes heeft verkocht.

Het blijft voorlopig dus gissen wie Saito Hodo is. Ons speuren naar de geschiedenis van de maker van de aquarel heeft ons in ieder geval in contact gebracht met een totaal andere wereld, maar zeker een wereld vol schoonheid.