Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Zuidelijk landschap', 1978
Aquarel, 36 x 51 cm,
Gesigneerd: r.o. 'homan 78'
Jan Homan (1919-1991)

De doorbraak voor Jan Homan komt in 1953. Na een succesvolle expositie van zijn werk in de Prinsenhof te Delft ontvangt hij de Culturele Prijs van de gemeente Arnhem, gevolgd door een expositie in het Gemeentemuseum in die plaats. Het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen geeft hem daarna de opdracht om drie balletdecors en zestien kostuums te ontwerpen voor het sprookje 'Baba Yaga', uitgevoerd in theater Carré door het Scapino-ballet. Erna komt een opdracht van de Koninklijke Nederlandse Scheepvaart Maatschappij (KNSM) om een groot schilderij te maken van de Amsterdamse haven, waarop verschillende opdrachten voor monumentale werken volgen. Als hij dan ook nog een reisbeurs voor Griekenland krijgt, lijkt zijn naam gevestigd.
Een viertal jaren exposeert hij door heel Nederland, via de groep Start met o.a. Ger Lataster, Pierre van Soest, Jan Sierhuis en Aart Roos, bedoeld om jonge kunstenaars een kans te geven. 'Een fantastische tijd. Je kwam overal en dat was erg fijn. We kochten ons eerste autootje, een Eend. We begonnen met onze twee kinderen vrij veel te reizen, naar Frankrijk en zo', vertelt hij in een interview.

Tijdens een vakantie in Denemarken komt Homan in contact met een galeriehouder in Silkeborg bij Kopenhagen. Daar neemt hij deel aan groepstentoonstellingen met Karel Appel, Corneille, Asger Jorn en andere COBRA kunstenaars en zijn werken worden goed verkocht. Die periode duurt een jaar of acht. In de winter gaat hij steeds naar Ibiza en ook daar exposeert hij met succes, maar haakt af als Ibiza een populaire vakantiebestemming wordt. Al met al heeft hij meer in het buitenland dan in Nederland geëxposeerd.

Jan Homan is in Hoorn geboren. In de jaren dertig ontmoet hij de kunstenaars Adolf de Haar, een expressionistisch schilder uit Berlijn, en de Weense Carl Fahringer, gepensioneerd docent van de Weense Academie, die hem de beginselen van het schilderen leren. Kort houdt hij het uit op de Academie in Amsterdam en ontwikkelt zich zelfstandig verder als schilder. Na de oorlog komt hij in contact met het werk van Picasso, die hij 'het absolute genie van de 20ste eeuw' vindt.
In 1948 trekt hij met zijn vrouw Jetty (zie nr. 154) in bij de kunstenares Stien Eelsingh in Staphorst, in 1950 verhuizen de Homans naar Laag Keppel, in 1962 naar Doesburg en vanaf 1987 wonen ze in Arnhem. De kunstenaar is vooral bekend vanwege zijn abstract-expressionistische stillevens en landschappen.