Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Pioenen met zwarte achtergrond',
Olieverf op doek, 60 x 49,9 cm,
Gesigneerd: l.o. 'ten hoopen'
Paul Hugo ten Hoopen (1927)

Een simpel stilleven? Absoluut niet! Dit spannende olieverf kopen we via veilinghuis AAG (Glerum) in Amsterdam. Dit is samen met andere werken afgestoten door de Stichting Collectie ABN Amro, vanwege 'het veranderend beleid van de bank', aldus veilingmeester Talita Teves. Logisch, want door het sluiten van talrijke vestigingen zijn er simpelweg minder muren.
De maker is de in Doetinchem geboren Paul Hugo ten Hoopen. Deze veelzijdige kunstenaar maakt boeiend werk, dat altijd wel het een of andere verborgen, intrigerende detail kent. Een lukraak geplaatste fiets, een vreemd spiegelbeeld, een mysterieuze kijk door een open venster. Hier combineert hij krachtig helderrood met diep groen - kleuren die hij vaker tegen elkaar zet - en verwerkt die in een abstract aandoende, expressionistische stijl vol platte vlakken. Je blijft ernaar kijken om het tafereel te doorgronden en plots openbaart zich de gimmick: in de matglazen vaas is een vrouw verstopt. Geweldig!

De kunstenaar woont en werkt in Utrecht, Antwerpen en sinds 1969 in Amsterdam. Hij is daar opgeleid aan de Rijksacademie en volgt lessen aan de Schule des Sehens te Salzburg onder leiding van Oskar Kokoschka. Het talent van Ten Hoopen blijft niet onopgemerkt: hij is onderscheiden met de Kokoschka-prijs (1958), de Reisbeurs van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (1965) en de Jeanne Oosting Prijs (1987). Van 1969 tot 1986 is hij docent schilderen voor derdejaars studenten aan de Rijksacademie in de hoofdstad en geeft onder meer les aan Branko Lavaleije (zie nr. 39 op deze website). Van Arti et Amicitiae, de Vereniging De Keerkring en de Hollandse Aquarellistenkring is of was hij (bestuurs)lid en verder is hij jurylid ten behoeve van verschillende kunstprijzen geweest.

Paul Hugo ten Hoopen werkt ook frequent in Frankrijk en Zwitserland. Vanaf 1960 exposeert hij overal in Nederland en eveneens in het buitenland (o.a. in de VS). Werk van hem is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Museum Henriëtte Polak te Zutphen en in tal van rijksoverheid- en gemeentecollecties.

In de schilderijen van de belezen kunstenaar vallen geregeld literaire invloeden op. Zelf hanteert hij ook vaak de pen. Zo levert hij teksten voor boeken over collega-kunstenaars Arie Kater en Dora Esser en voor jubileumuitgaven van kunstverenigingen. In een interview zei hij eens: "Ik ben gek op korte spreuken al druipen ze van de godsvrucht, de vermaningen of de zedelessen."

Kijk ook op: www.paulhugotenhoopen.nl