Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Circus op het Malieveld',
Olieverf op doek, 24 x 34 cm,
Gesigneerd: r.o. 'hordyk'
Gerard Hordijk (1899-1958)

Hoewel hij allerlei onderwerpen heeft geschilderd, springen zijn circuswerken eruit. Acrobaten en jongleurs heeft hij vastgelegd, maar ook de sfeer, waarbij het publiek rond de piste zijn ogen uitkijkt. En hier dan deze grote, rode tent, blikvanger op het Haagse Malieveld, met de woonwagens er omheen. Het schilderij vlamt aan de muur!

De in Den Haag geboren Gerardus ('Gerard') Hordijk is een veelzijdig kunstenaar met een enerverend leven; naast kunstschilder is hij actief als wand- en decorschilder, graficus, etser, lithograaf, illustrator en als redacteur voor het kunsttijdschrift Kroniek van Hedendaagsche Kunst en Kultuur. Pas na zijn opleiding tot bouwkundig ingenieur aan de TU in Delft ontdekt hij waar zijn hart ligt en stapt hij het kunstenaarsleven in via het volgen van de studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in zijn woonplaats. Dan vertrekt hij naar Parijs (1927 tot 1935) waar hij een eigen stijl ontwikkelt, met de Amerikaanse Margaret Mathews trouwt en in contact komt met Piet Mondriaan, van wie hij een portret maakt. Hier verandert hij om praktische redenen de ij in zijn naam in een ypsilon.

Terug in Nederland gaat hij in Amsterdam wonen en krijgt er veel opdrachten van bedrijven en van de gemeente; zo maakt hij muurschilderingen in de Stadsschouwburg en het Concertgebouw. Net voor het uitbreken van de oorlog pakt hij de boot naar New York, waar hij veel waardering ondervindt voor zijn werk en onder meer opdracht krijgt om vier grote wandschilderingen in het ontvangstgebouw van de Verenigde Naties te maken. Nadat zijn huwelijk in 1947 ontbonden wordt gaat Hordijk weer in Amsterdam wonen, zijn vrouw en zoon John achterlatend in de 'Big Apple'.

Naast veel exposities zijn er opnieuw talloze en zeer gevarieerde opdrachten, zoals het ontwerpen van kostuums en decors voor het Holland Festival en voor de opera's Manon (1949) en Oberon (1950). Voor Werkspoor verzorgt hij de decoratie van de luxe treinwagons, besteld door de Argentijnse president Juan Peron en zijn tweede vrouw Evita. Ook maakt hij muurschilderingen voor diverse ministeries en voor de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht.

Na zijn overlijden wordt een aantal koffers met honderden schilderijen en aquarellen, alsmede correspondentie (onder meer met Mondriaan) en ander archiefmateriaal naar zijn zoon John in de VS gestuurd. Pas na diens dood in 2006 komt de complete nalatenschap weer terug in Nederland.