Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Winters stadstafereel',
Olieverf op doek, 38 x 48 cm,
Gesigneerd: l.o. 'W. Hüliam Df'
W. Hüliam (…)

Een winterse dag in het Düsseldorf van begin vorige eeuw. Wandelaars beschermen zich met paraplu's tegen de gestaag neerdwarrelende sneeuwvlokken. De zon probeert door de grijze wolkenbrij te breken, maar slaagt daar niet in. Het is nog vroeg in de middag, maar de straatlantaarn is al aan en uit de vensters van de statige herenhuizen op de achtergrond schemert licht. Dit olieverf is geschilderd aan de rand van de Hofgarten en bij de Königsallee, midden in de aan de Rijn gelegen hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Echter . . . geen honderd jaar geleden, want het linnen is vrij nieuw.

Een rode sticker op de achterkant van de lijst vermeldt 'Eigentum der Breidenbacher Hof GmbH 1877'. Het moet dus gehangen hebben in het voorname hotel aan de befaamde 'Kö', waarvoor al in 1806 de eerste steen is gelegd. In de Tweede Wereldoorlog is het door een bombardement geheel verwoest en na de oorlog weer opgebouwd. In 1999 sluit het hotel zijn deuren en vanwege de slechte staat van het pand wordt het vervangen door een 100 miljoen euro kostende nieuwbouw, die in 2008 is geopend. Het 5-sterren hotel met zijn klassiek-chique uitstraling werd en wordt gefrequenteerd door de jet-set.

In de periode tussen de sluiting in 1999 en de afbraak van het gebouw in 2005 is de inventaris verkocht, waaronder tal van kunstwerken, zoals dit in impressionistische stijl geschilderd olieverf. Helaas hebben we de kunstenaar met de signatuur W.Hüliam Df niet kunnen achterhalen. Zeker is wel dat de toevoeging 'Df' op Düsseldorf duidt. Op het spieraam is ook nog een stempel te zien met de naam 'Richter-Keilrahmen 4 Düsseldorf', gevolgd door een onduidelijk adres en slechts half leesbaar telefoonnummer. In deze winkel voor schildersbenodigdheden heeft de schilder dus zijn op een spieraam gespannen doek gekocht.
Wellicht komen we de kunstenaar W.Hüliam op internet nog eens tegen en horen we meer over hem of haar. Ondertussen kijken we met veel plezier naar dit romantische wintertafereel.