Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Heimwee naar een zorgeloos dagje strand',
Olieverf op paneel, 12 x 17 cm,
Gesigneerd: r.o. 'd. james'
Dave James (1953)

Dit is het kleinste schilderijtje uit onze collectie en een der eerste aankopen via een veiling.
Intimi uit de kunstwereld vragen ons wel eens of we dat wel durven, kopen op een veiling. Er zijn immers zoveel malversaties in de kunst. Inderdaad, er wordt met signaturen geknoeid om een werk op te waarderen en om commerciële redenen worden doeken bij- of nageschilderd, slecht gerestaureerd of verkeerd gevernist. Het veiligst is om rechtstreeks van de kunstenaar te kopen of via de galerie die hem of haar vertegenwoordigt. Bij een veiling moet je je zelf vergewissen van de conditie en de authenticiteit.
Wij zijn ons terdege bewust van de risico's en hebben niet voor niets bijna 200 dikke ordners vol alfabetisch gerangschikte informatie over kunstenaars verzameld, waardoor we een aardig beeld hebben van wat er zoal gemaakt en te koop is en wat de prijsontwikkelingen zijn. Voorafgaand aan het uitbrengen van een bod doen we dus een stuk huiswerk en . . . dat komt goed van pas.

Als beginnende collectioneurs waren we van dit olieverfje meteen gecharmeerd. De maker was ons onbekend. Het ging ons om de nostalgische voorstelling, die herinneringen oproept aan lange strandwandelingen, waarbij de zilte zeewind je haren laat wapperen en de zon je gezicht verwarmt en kleurt, kortom, aan een zorgeloze vakantiedag. Dat het werkje niet is geschilderd in het fin-de-siècle tijdperk maar recent, deerde ons toen niet.

Volgens de kunstenaarsencyclopedie van Jacobs is de schilder Dave James geboren op 16 januari 1953 te Darlington in Engeland. Hij schildert, tekent en maakt grafisch werk in de trant van het impressionisme en woont sinds 1992 in Dordrecht, waar hij lid is van de Stichting Verenigde Beeldende Kunstenaars. Ook is hij aangesloten bij de Kunstenbond van het FNV.

Onze verzameling groeit, onze smaak verandert en dit werkje heeft inmiddels een bescheiden plaats in ons huis gekregen. Wie schetst onze verbazing: veel verschillende bezoekers geven aan dat ze juist dit romantische strandtafereel bijzonder mooi vinden en dat ze het maar wat graag mee naar huis zouden willen nemen. . . Geef ze eens ongelijk. Tenslotte zijn wij er indertijd ook voor bezweken.