Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Kranen in de Antwerpse haven', ca. 1930,
Gouache op karton, 50 x 44 cm,
Gesigneerd: r.o. 'j.jefferys'
Jack Jefferys (1896-1961)

Het is lastig om, als je vader een gerespecteerd kunstenaar is, datzelfde beroep te kiezen. Je talent en werk worden altijd met dat van hem vergeleken. Marcel Jefferys (1872-1924), geboren uit een Engelse vader en een Belgische moeder, verwierf als kunstschilder meer bekendheid dan zijn zoon Jack. Deels komt dit doordat bij senior het accent op het schilderen ligt (hoewel hij ook meubels, behangpapier, stoffen, tapisserie en interieurs ontwierp), terwijl Jack zich na verloop van tijd vooral toelegt op het maken van keramische objecten.

In de kunstenaarsencyclopedie Piron wordt Jack - geboren in Brussel - dan ook zowel schilder, aquarellist als keramist genoemd. Zijn schildersopleiding krijgt hij van papa, maar nadat hij in 1915 de Belgische nationaliteit aanneemt moet hij vanwege de Eerste Wereldoorlog onder de wapenen. Pas na de vrede in 1918 kan hij beroepshalve aan de slag als kunstenaar. Naast het schilderen, maakt hij zich, om afstand te nemen van zijn vaders werk, de pottenbakkerstechnieken eigen en omstreeks 1944 komt het accent van zijn werk geheel op keramiek te liggen. In verband hiermee maakt hij verschillende studiereizen naar Frankrijk, Spanje en Italië.
Hij is vooral bekend geworden door zijn creaties van dieren uit de fabels van Fontaine, waarbij een dosis humor hem niet vreemd is: zo brengt hij het pluimvee uit het hoenderhok in contact met de verschrikkelijkste monsters. Om aan de kost te komen maakt hij eveneens nuttige objecten zoals bekers en flacons.

In Nederland exposeert hij in 1957 met twee andere keramisten in het Gemeentemuseum te Arnhem en in het Cultureel Centrum De Beyerd in Breda. Naar aanleiding van die tentoonstellingen verschijnt de publicatie 'Plastiek in ceramiek, 3 Belgen' (1957). Ook in andere publicaties worden met name zijn keramische werken voor het voetlicht gebracht.
Toch heeft hij heel wat schilderijen gemaakt, waarvan er de afgelopen jaren op veilingen enkele zijn verkocht. Noch de stillevens, noch de interieurs, landschappen of stadsgezichten heeft hij van een jaartal voorzien, maar zeer waarschijnlijk zijn ze allemaal vóór 1940 gemaakt. Graag schilderde Jack Jefferys in de Antwerpse haven. Zo geeft deze gouache, in vlotte streken en levendige kleuren gepenseeld, typisch de bijna tijdloze sfeer weer van de ook toen al 24/7 bedrijvigheid in de uitgestrekte havengebieden.