Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker


'Klaprozen, 1986,
Aquarel, 22 x 30 cm,
Gesigneerd: r.o.'jvk 86'
Jan van Kempen (1941)

Uitbundig bloeiende klaprozen, oftewel papavers, staan voor ons symbool voor de heerlijke hoogzomertijd met veel zon en aangename strand- en terras-temperaturen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kopen we deze aquarel in een galerie in de bosachtige omgeving van Malden (bij Nijmegen). De galerie bestaat niet meer, de naam van de schilder hebben we destijds niet gearchiveerd en we zijn die helaas vergeten. De signatuur 'jvk 86' brengt ons via google bij de kunstenaar Jan van Kempen. De Jan van Kempen, die we benaderen, is een actief lid van de Nederlandse Aquarellistenkring, maar blijkt niet de schepper van dit werk.

We 'graven' verder. Op internet brengen de zoekmachines ons via 'jvk 86' niet verder. Dan maar via 'klaprozen' en 'schilderijen van klaprozen'. We ontdekken, dat er in alle soorten, kwaliteiten en maten klaprozen zijn geschilderd, maar ze lijken niet op de wijze waarop 'onze' klaprozen zijn vereeuwigd.
Uiteindelijk brengt de combinatie 'Jan van Kempen' en 'klaprozen' hoogstwaarschijnlijk het beoogde resultaat. We krijgen op ons scherm een foto te zien van een persoon, zittend in een tuin met klaprozen. In het bijgevoegde verhaal denken wij de aquarellist van ons schilderij te herkennen. Er staat dat de kunstenaar in 1941 in Den Haag is geboren en in 1956 voor het eerst in Limburg komt tijdens een vakantie in Thorn, het 'witte stadje' om te tekenen en te schilderen. Hij volgt de lerarenopleiding en daarna de Koninklijke Academie in Den Haag. Vanaf 1965 geeft hij gedurende 37 jaar les in tekenen en kunstgeschiedenis aan een middelbare school in Midden Limburg. Eerst in Roermond, later als die school verhuist, in Horn. Ook geeft hij onder meer les aan de Stadsacademie in Maastricht.

Jan van Kempen woont sinds 1983 in de voormalige gemeente Heythuysen, thans de fusiegemeente Leudal. Hij is lid van het bestuur van de Stichting Heythuysen Promotion, die zich toelegt op het organiseren van exposities van beeldende kunst en het jaarlijkse festival Mundial. Hij is een enthousiast tuinier en legt - tussen het lesgeven door - liefdevol vast wat er allemaal in zijn (grote) tuin gebeurt.

De getraceerde Jan van Kempen moet wel 'onze' klaprozenschilder zijn. Zo niet, dan hopen we dat de 'ware' kunstenaar zich meldt. . .